Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Szilárd táplálék bevezetése

Zelenjavna kasica

Az 5. hónap megkezdésekor a 7. hónapos korig (a betöltött 4. hónaptól a 6. hónapig) az anyatej, ill.  kiegészítő tápszer energiaértéke nem elegendő már a csecsemő gyors fejlődéséhez.

A vas és a cink a két első tápanyag, amelynek hiánya jelentkezik. Ezért kezdjük meg a szilárd táplálék bevezetését 4. – 6. hónapos korban, de ne a 17. hét előtt és ne a 26. hét után, ami azt jelenti, hogy minden csecsemőnél be kell vezetni a vegyes étrendet 26 hetes kora előtt.

A 6 hónapos kor betöltésekor a csecsemő már olyan fejlett, hogy megtanulhat kanállal enni. Minden új ételt először csak naponta egy alkalommal, kis mennyiségben kínáljunk, 1 -2 kanállal, először folyékony formában.

Új ételt egyhetes időközönként kínálunk, hogy a csecsemő megszokja az új ízt és az esetleges túlérzékenység esetén, könnyebben megállapíthassuk, melyik étel okozza.

Az új ételeket úgy vezetjük be, hogy négy hét alatt háromszor egy tejes ételt új étellel váltunk ki (1. táblázat). Ebédre zöldség-burgonya-hús pürét, vacsorára tej-gabonapépet, uzsonnára gabona-gyümölcspépet kínálunk.

A ajánlás egészséges csecsemőkre vonatkozik, akik testsúlygyarapodása és növekedése megfelelő.

Forrás: az ESPGHAN és az ESPACI európai társaságok ajánlása, valamint szlovén ajánlások összefoglalója a csecsemők táplálkozásáról

1. táblázat: A kiegészítő/komplementáris/vegyes/szilárd táplálék bevezetése

A csecsemő életkora (hónapok)

Étkezések

1.- 6.

Anyatej, vagy anyatej-kiegészítő tápszer 

5.- 7.

Anyatej, vagy anyatej-kiegészítő tápszer (pl. Novalac 2)

Zöldség-burgonya-hús püré

6.- 8.

Anyatej, vagy anyatej-kiegészítő tápszer (pl. Novalac 2)

Zöldség-burgonya-hús püré

Tej-és gabonapép

7.- 9.

Anyatej, vagy anyatej-kiegészítő tápszer (pl. Novalac 2)

Zöldség-burgonya-hús püré

Gabona-gyümölcspép

Tej-és gabonapép

10.-12.

Anyatej, vagy anyatej-kiegészítő tápszer (pl. Novalac 2)

Zöldség-burgonya-hús püré

Gabona-gyümölcspép

Tej-és gabonapép

 

Ajánlások az egészséges csecsemő táplálkozására:

 • A hozzátápláláskor folytatni kell a szoptatást.
 • Az új ételeket egyhetes időközönként kell bevezetni.
 • Kitartónak kell lenni az étel kínálásakor (főleg zöldségnél) 8-11 alkalommal is kínálja, akkor is, ha a baba az először visszautasítja.
 • Alacsony allergén tartalmú élelmiszerekkel kezdje: zöldség (sárgarépa, burgonya, karfiol, karalábé, cukkini), rizs, kukoricapehely, majd gyümölcspürék (alma, körte, banán).
 • Kenyér: 10 hónapos kortól.
 • Tehéntej: önálló, fő folyadékformaként csak egy éves kor után, bár kis mennyiségben a kiegészítő táplálékhoz is hozzáadható (pl. gabonapéphez, krumplipüréhez …).
 • Glutén (glutént tartalmaz: a búza, a búzadara, rozs, árpa, zab, zabpehely, tönkölybúza, bio gabonafélék csecsemők részére, tésztafélék): a glutént kis mennyiségekben a csecsemő 6 - 7 hónapos korában vezetjük be, amikor még anyatejet kap.
 • Tojás: tojássárgája: 6 hónapos kortól, tojásfehérje: 1 éves kortól.
 • Cukor, só: 1 éves kor után.
 • Méz: 1 éves kor után.
 • Halak: 6 hónapos kor után már lehet, minél frissebb, fiatal halhúst (pl. makréla, hering, szardínia, lazac).
 • Tengeri gyümölcsök: 1 éves kor után.
 • Darabos étel: 10 hónapos korig javasolt a bevezetése, hiszen később nagyobb valószínűséggel okoz nehézséget etetéskor.
 • A hozzátáplálás időszakában a szoptatott csecsemő számára a vas több mint 90%-át a hozzátáplálás során kell biztosítani, amely tartalmazzon elegendő mennyiségű jól felszívódó vasat (vörös húsok, stb).

Áttérés a családi étrendre

A csecsemő 10 hónapos korától kezdve egyre önállóbb és örömmel működik együtt az étkezéseknél. A folyékony és passzírozott ételeken kívül, új fogacskái miatt már darabos ételeket is kínálhatunk. A húst, halat, zöldséget nem passzírozzuk, hanem apró darabokra vágjuk.

A legfontosabb új étel, amelyet a kisgyereknek kínálunk, a kenyér.

A zöldség-burgonya-hús püré helyett, zöldséget, burgonyát (vagy rizst vagy tésztát) és kevés húst vagy halat tartalmazó ebéddel kínálhatjuk.

A gabona- és gyümölcspép tízóraira vagy uzsonnára jó.

A tej- és gabonapépet és a reggeli szoptatást pedig anyatejet vagy tápszert, váltakozva kenyeret vagy gabonapelyhet ill. váltakozva gyümölcsöt vagy zöldséget tartalmazó reggelivel és vacsorával helyettesítheti.

Szoktassuk a gyermeket az étkezési ritmushoz: 3 főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) és két köztes étkezés (tízórai, uzsonna).

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.