logotip

"Gyümölcsös" kalandok a csecsemők életében-ételében

A nyári hónapok kiváló lehetőséget biztosítanak gyümölcsfogyasztásunk kiszélesítésére. Nem is gondolnánk, hogy a gyümölcsök milyen sokféle hasznos összetevővel büszkélkedhetnek, amivel egészségünk megőrzéséhez nagyban hozzájárulhatnak. A friss és nyers gyümölcsök a zöldségekkel együtt legfőbb vitaminforrásaink, de a bennük lévő élelmi rostok legalább olyan fontosak és értékesek. Sok más összetevőjük mellett manapság egyre nagyobb figyelmet szentelnek a fitokemikáliáknak.

Az utóbbi időkben a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a sok gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a krónikus betegségek kisebb aránya közötti összefüggés nem magyarázható csupán a növényeket alkotó hagyományos tápanyagokkal. Kiderült, hogy a növényekben található biológiailag aktív vegyületek, az úgynevezett fitokemikáliák (eddig több ezret azonosítottak) előnyösen hatnak az egészségünkre és élettartamunkra. Így a gyümölcsök mindenképpen kiemelkedő jelentőségűek, táplálkozásunk egyik legfontosabb résztvevői, kívánatos, hogy már csecsemő és kisgyermek korban is megkedveltessük őket. A gyümölcsök egy része kevés, 15% alatti cukrot tartalmaz, egy másik részük több, 15-75% közötti mennyiséget, és külön csoportba sorolhatjuk a dióféléket.

A csecsemő hat hónapos kora körül megkezdhetjük a kiegészítő táplálást, akár gyümölcs vagy főzelék, illetve gluténmentes cereáliák bevezetésével egyaránt. A sorrend nem szigorúan kötött, de mindenképpen a fokozatosságra kell törekednünk. Minderre az egyre növekvő tápanyag- (főként vas, vitamin) és energiaszükséglet miatt van szükség. Egyszerre csak egy új ízzel ismertessük meg a kicsiket, egészen apró adagokkal kezdve (mokkáskanál fele), esetleg hígítva is, majd fokozatosan emelve az adagokat. Az ajánlás 8 hónapos korig az egy-kétszeri, 9 hónapos kortól a három-négyszeri és 12 hónapos kor felett pedig a négy-ötszöri adag naponta, természetesen az egyéni igényeket és körülményeket figyelembe véve. A kicsik közül sokan maguk is kiválasztják a nekik legjobban tetsző, legfinomabb „fogásokat”, persze ehhez nekünk csupa ízletes, tápláló és egészséges kínálatot kell biztosítanunk. Az étkezéssel kapcsolatban tapasztalt pozitív élmények elősegítik a helyes étkezési szokások kialakulását.

Éppen ezért ne erőltessük, ha aznap nincs kedve új dolgokat kipróbálni gyermekének, várjuk meg, amíg nyugodt, kipihent, derűs. Hamar megtanulják, hogy hogyan jelezzenek: az étel felé fordulnak, izgalomba jönnek és kezükkel, lábukkal kalimpálnak. Inkább kínáljuk többször ugyanazt az ételt, de ne tegyünk engedményeket például a cukrozással a könnyebb elfogadás reményében. Az alapokat most tesszük le, ha jó táplálkozási magatartást alakítunk ki, az egy életen át az egészséget fogja szolgálni. Eleinte a gyümölcsök és zöldségek présnedvével, majd gyümölcspéppel és zöldségpürével kínálhatjuk a csecsemőt. A baba fizikai fejlettsége és állapota, például gyomor-bél rendszerének érettsége, vagy fogfejlődése, de pszichés tényezők is nagymértékben befolyásolják azt, hogy a kiegészítő táplálás milyen ütemben halad és mikor kezdődik el.

Részesítsük előnyben a helyi hagyományokat, a hazai termékeket és vegyük figyelembe az évszakokat! Válasszunk a természetes élelmiszerek közül, kínáljuk a kicsiknek a lehető legtermészetesebb formában a gyümölcsöket is, amik nem estek át semmiféle élelmiszeripari átalakításon. A legjobb lenne persze, ha bio-termesztésű zöldség-gyümölcs kerülne legalább a baba pocakjába. Az első gyümölcstermesztési kísérletek 8000 évre nyúlnak vissza, esetleg mi magunk is próbálkozhatunk néhány dologgal kertünkben, vagy akár a balkonon is (paradicsommal például). A hazánkban leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök jól illeszkednek a legkisebbek igényeihez. Válasszunk a friss, érett, könnyen kezelhető, mosható és hámozható héjas gyümölcsök közül: alma, őszibarack, cseresznye, meggy, körte, puha szilva, szőlő. A szakmai ajánlások a citrusféléket 9 hónapos kor után, míg az aprómagvas gyümölcsöket 1 éves kor után, a dióféléket sok esetben csak 4-5 éves kor körül javasolják.

Sepsi Beatrix - dietetikus