Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Gyerek ételek

Csirkés tészta

  • 4 kanál tészta
  • kisebb csirkemell
  • 2 brokkoli rózsa
  • babérlevél
  • kiskanál reszelt sajt

A tésztát alaposan főzze meg. A csirkemellet vágja apró darabokra és a brokkolival és babérlevéllel főzze zöldséglevesben, míg a hús puhává fő. Szűrje át a húst és a brokkolit és felaprítva keverje össze a reszelt sajttal. Öntsön hozzá levest, amíg nem lesz megfelelő sűrűségű az öntet.  Ezt a szószt öntse a tésztára.

 

Zöldséges gabonapelyhes felfújt

  • 100 g főtt polénta (puliszka)
  • 100 g zöldségpüré tetszés szerint: brokkoli, spenót, sárgarépa, karfiol
  • 2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál túró
  • 1 evőkanál gabonapehely
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem
  • 5 g vaj
  • csipet só

Kenje ki a sütőt. Tegye bele a felszeletelt puliszkát, arra tegyen egy réteg zöldségpürét. A túrót keverje tejjel, tegye bele a petrezselymet, majd a gabonapelyhet. Sózza meg. Locsolja meg az öntettel a puliszkát és a zöldséget. Morzsolja rá a vajat. Kb. 10 percig süsse sütőben 180 °C-on. Ha gyermeke nem szereti a puliszkát, a felfújtat főtt burgonyával is készítheti.

 

Špinača z jajcem in skuto

Tojásos spenót

  • 100 g spenót
  • 20 g friss túró
  • tojások

Ha van friss spenótja, először alaposan mossa le és vágja le a levelek szárait. Párolja 5 percig. A főtt spenótleveleket és a túrót keverje turmixgéppel. Készítsen tükörtojást, de ne süsse túl, a sárgája maradjon folyós, majd óvatosan távolítsa el a tojásfehérjét. Alacsony tűzön ismét melegítse fel a spenót-túró keveréket. Tegye tányérra, adja hozzá a tojássárgáját, majd közvetlenül tálalás előtt a tojássárgáját keverje bele a spenótba.

 

Zöldséges palacsinta

  • 60 g liszt
  • tojássárgája
  • 30 cl tej
  • 60 g sárgarépa

Díszítéshez:

  • 60 g reszelt sajt
  • sonka szelet
  • sampinyon gomba
  • ¼ paradicsom
  • paradicsom püré

Alaposan keverje össze a lisztet és a tojássárgáját, majd sózza meg. Adja hozzá a tejet és ismét keverje el. Adja hozzá a reszelt sárgarépát. Az enyhén kiolajozott serpenyőbe öntse bele a palacsintatészta felét, és egyenletesen ossza el. 2 percig süsse mindkét oldalán. Tálaláskor a palacsintát díszítheti. A sonkaszeletekből vágjon ki szem alakú formát a sampinyon gombából legyen az orr, a paradicsomból pedig a száj. A reszelt sajttal szórja be az arcot, a paradicsompürével pedig rajzoljon hajat és pupillát a sonkára.

 

Sárgarépa süti

  • 4 joghurtos pohár liszt
  • 2 joghurtos pohár finomra reszelt sárgarépa
  • 2 margarin
  • 1 sütőpor
  • 2 vanília cukor
  • töltelékként lekvár tetszés szerint

A hozzávalókat keverje tésztamasszává, majd hagyja pihenni 1 órát. A pohárral szaggatott karikákat kenje meg lekvárral, hajtsa félbe, majd villával préselje össze a széleit. Kb. 30 percig süsse. Forgassa porcukorba.

 

A receptek a Mama c. szlovén folyóirat archívumából származnak.

Érdekességek:

  • Földieper

    Éppen ezért a földiepret nagyon óvatosan vezetjük be a csecsemő táplá ...

  • Téli gyümölcsök a baba étrendjében

    A gyümölcs a természet legösszetettebb, legnagylelkűbb ajándéka. Egyet ...

  • Gesztenye

    A gesztenyének elég magas a tápértéke, a főtt gesztenyéé 170 kcal/100 ...

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.