Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Az első falatok

Az 5 hónapos kortól 7 hónapos korig (a betöltött 4. hónaptól a 6. hónapig) az anyatej, ill.  kiegészítő-tápszer energiaértéke nem elegendő már a csecsemő gyors fejlődéséhez.

Ezért kezdjük meg a szilárd táplálék bevezetését 4. – 6. hónapos korban, de ne a 17. hét előtt és ne a 26. hét után, ami azt jelenti, hogy minden csecsemőnél be kell vezetni a vegyes étrendet 26 hetes kora előtt.

Zöldséges-burgonya-hús püré (5 -7 hónapos kor között)

Mennyiség/adag

Összetevők és elkészítés
(fontos: ne sózza és cukrozza)

20-30 g

Összetevők: színhús (borjú, csirke, pulyka, nyúl) vagy tojássárgája * (hetente egyszer) vagy tengeri hal*.
Elkészítés: kevés vízben főzze meg, aprózza fel és passzírozza. A halat süsse vagy párolja, ne rántsa ki olajban.

90-100 g 

Összetevők: zöldség (pl. sárgarépa, cukkini, karfiol, karalábé, brokkoli, tök, édeskömény, spenót).
Elkészítés: Mossa meg és aprítsa fel a zöldségeket, kevés vízben főzze, vagy párolja.

40-60 g 

Összetevők: burgonya vagy rizs vagy polénta (puliszka) vagy búza**, rozs*, zab**, tönkölybúza ** (bio-gabonafélék csecsemőnek **, tészták**).
Elkészítés: A burgonyát hámozza meg, aprózza fel. Párolja vagy főzze meg a zöldséggel együtt kevés vízben, vagy abban a levesben, amelyben a húst főzte meg, a levét tegye félre és használja fel***, adja hozzá a többi összetevőhöz a húst.

30-45 g 

Összetevők: gyümölcslé (alma vagy ribizli - vagy C-vitaminnal dúsított szörp: legalább 40 mg C-vitamin/100 ml szörpben, vagy passzírozott gyümölcsben).
Elkészítés: Keverje bele a már elkészített ételbe.

8-10 g  

Összetevők: növényi olaj (repce, vagy szója, vagy olívaolaj), időközönként vaj.
Elkészítés: Keverje bele a már elkészített ételbe.

* 6 hónapos kor után
** glutént tartalmaz, amit 6 és 7 hónapos kor között vezetünk be fokozatosan, kis mennyiségekben
*** a főzőlé sok vitamint tartalmaz, ezért használja fel

Tej és gabonapép (6-tól 8 hónapos korig)

Mennyiség/étkezés

Összetevők és elkészítés
(fontos: ne sózza és cukrozza)

200 ml 

Összetevők: anyatej, vagy anyatej-kiegészítő tápszer (pl. Novalac 2).

20 g 

Összetevők: teljes kiőrlésű gabonapehely (rizs, kukorica dara, búzadara**, zabpehely**,zab**, tönkölybúza**, rozs**).
Elkészítés: Kevés vízben főzze; a kész kását a gyártó tájékoztatója alapján készítse el.

20 g

Összetevők: passzírozott gyümölcs vagy gyümölcslé.
Elkészítés: Keverje bele a már elkészített ételbe.

** glutént tartalmaz, amit 6 és 7 hónapos kor között vezetünk be fokozatosan, kis mennyiségekben

Gabona-gyümölcspép (7 – 9 hónapos korig)

Mennyiség/étkezés

Összetevők és elkészítés
(fontos: ne sózza és cukrozza)

20 g

90 ml 

Összetevők: teljes kiőrlésű gabonapehely hozzáadott cukor nélkül (zabpehely, búzadara). Víz.
Elkészítés: Kevés vízben főzze; a kész kásákat a gyártó utasítása alapján készítse el.

100 g

Összetevők: passzírozott gyümölcs (friss idény gyümölcs, pl. alma, barack, nektarin, sárgabarack, áfonya, málna; a banán nagyon édes, ezért pépesítve kevésbé édes gyümölccsel keverje) vagy gyümölcslé.
Elkészítés: Keverje bele a már elkészített ételbe.

5 g 

Összetevők: növényi olaj (repce-, vagy szója-, vagy olívaolaj), időközönként vaj.
Elkészítés: Keverje bele a már elkészített ételbe.

 

 

Érdekességek:

  • Földieper

    Éppen ezért a földiepret nagyon óvatosan vezetjük be a csecsemő táplá ...

  • Téli gyümölcsök a baba étrendjében

    A gyümölcs a természet legösszetettebb, legnagylelkűbb ajándéka. Egyet ...

  • Gesztenye

    A gesztenyének elég magas a tápértéke, a főtt gesztenyéé 170 kcal/100 ...

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.