Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Nyári-őszi gyümölcsök a baba étrendjében

A nyár lassan őszbe fordul, ebben az időszakban rengeteg zöldséget lehet kapni. Amennyiben gyermekei szeretik a gyümölcsöket, próbáljanak azokból minél többet fagyasztva vagy házi lekvár formájában eltenni, utóbbit zselésítő cukorral készítsék. Tudom, erre azt fogják mondani, hogy a lekvár teli van cukorral! Ez így is van, ezért is fontos, hogy miként használjuk fel. A zselésítő cukorral készült, botmixerrel pépesített, és mindössze 10 percig főzött házi lekvárból elég egy kiskanálnyi, amit egy pohár natúr joghurthoz vagy túróhoz adunk és pillanatok alatt elkészül az ínycsiklandó csemege. Az ilyen módon elkészített tejes zabkása is nagyon jó ízű.

A továbbiakban néhány szót szólunk a nyári gyümölcsökről, elsősorban arról, hogy azok milyen anyagokat tartalmaznak.

Sárgabarack

A sárgabaracknak bársonyos narancssárgás színű héja van, húsa kásás, illatos, és kevés levet tartalmaz. A gyümölcs őshazája Kína, Európába Nagy Sándor jóvoltából került.
A sárgabarack rendkívül sok béta-karotint (antioxidánst), ásványi anyagot és A-vitamint tartalmaz. A gyümölcs energiatartalma alacsony, egy darabé (65 g) mindössze 20 kcal/84 kJ.

A sárgabarackot csak éretten szabad leszedni, mert ennél a gyümölcsnél nincs utóérés. A boltban válasszuk a keményebb állagú, narancsos színű gyümölcsöket, ne vásároljunk zöldes árnyalatúakat, ezek íze jellegtelen. Néhány napig tárolhatjuk szobahőmérsékleten, a leghosszabb eltarthatóságuk nejlozacskóban, hűtőben is csak egy hét. A sárgabarackot a szilvához és a fügéhez hasonlóan gyakran aszalják. Az aszalt gyümölcs is rengeteg vasat tartalmaz, azonban a narancssárgás szín megőrzésére sokszor kénnel kezelik. Aszalt sárgabarack vásárlásánál válasszuk inkább a barnás színűeket, melyek kén hozzáadása nélkül készültek! Vegyük figyelembe, hogy az aszalt sárgabarack kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a friss!

A sárgabarack ideális alapanyaga a fenséges házi lekvárnak vagy dzsemnek, mely nagyon jól jön a csecsemő vagy kisgyermek téli uzsonnájának elkészítéséhez. Fagyasztással is tartósíthatjuk, a legjobb félbe vágva, mag nélkül, így télen kompót vagy gyümölcspüré elkészítéséhez is felhasználhatjuk.

Őszibarack és nektarin

Az őszibarack és a nektarin rokon gyümölcsfélék, a különbség közöttük alapvetően mindössze annyi, hogy a barack héján apró szőrök találhatóak, míg a nektariné sima felületű. A barack őshazája Kína, a nektariné minden bizonnyal Perzsia, ezért az utóbbit egyesek perzsa szilvának is nevezik. A szilva elnevezés a nektarin sima felületű héjára utal.

A barack ízletes, energiatartalma alacsony: 60 kcal/250 kJ 100 grammban. Egyetlen barack fedezi a gyermekek egész napos C-vitamin szükségletét, emellett jelentős mennyiségű A- és B-vitamint is tartalmaz. Élelmi rostokban gazdag, és székrekedés ellen is kiválóan alkalmazható. A nektarin energiatartalma valamivel alacsonyabb (45 kcal/188 kJ 100 grammban), jó kálium- és foszforforrás, valamint A- és C-vitamin tartalma is jelentős.

A barackot és a nektarint is legjobb frissen fogyasztani, a hűtőszekrényben néhány napig eltartható, szeletekre vágva jól tűri a fagyasztást is. A felengedett szeletekből télen frissítő kompótot készíthetünk, a fagyasztás során azonban sajnálatos módon vitamintartalmuk jelentős részét elveszítik.

Málna

A málna növénytani szempontból a szúrós bokrok csoportjába tartozik. Európa, Ázsia, sőt Alaszka hideg éghajlatú részein is jól terem. A málna egyes száraz és melegebb körülményeket kedvelő fajtáit Észak-Amerikában is termesztik.

A málna, mint a bogyósok általában, remek forrása a C-vitaminnak, a káliumnak, és a niacinnak, magas a riboflavin- és rosttartalma. Energiatartalma ugyanakkor alacsony, mindössze 25 kcal(105 kJ)/100 g.

A málna tápanyagtartalma a szedés után sajnos nagyon hamar lecsökken, ezért minél előbb érdemes elfogyasztani, és hűtőszekrényben se tároljuk két napnál hosszabb ideig. Tartósítására inkább a fagyasztást válasszuk, hiszen a felengedést követően a málna állaga szinte olyan, mint amilyen a fagyasztás előtt volt. A gyümölcsöket csak abban az esetben mossuk meg, ha ez feltétlenül szükséges, hiszen ritkán szennyezettek (ha kisgyermeknek szánjuk, ez esetben is csak akkor mossuk, ha nem magunk szedtük). A málna remekül kombinálható más gyümölcsökkel, például körtével vagy sárgadinnyével. Az enyhén párolt málna aromája és íze egy tál joghurtot vagy gabonakását is rögtön fenséges desszertté varázsol. A málna a többi bogyóshoz hasonlóan sok pektint tartalmaz, alkalmas lekvár vagy gyümölcszselé készítésére.

Sárgadinnye

A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozik, az uborka, a sütőtök és a cukkini rokona. A dinnye őshazája Afrika és Ázsia, Kínában már háromezer éve ismerik. Európába, pontosabban Spanyolországba Afrikából érkezett, innen jutott Itáliába és Franciaországba. Kolumbusz Kristóf a dinnyét Amerikába is eljuttatta.

A sárgadinnye nyári változatának héja barna, barázdált, a télié világos és sima felületű, utóbbi húsa halvány színű és lédús. A nyári sárgadinnyék legismertebb fajtája a kantalup (mely nevét Cantalupo olasz városról kapta), héja barna hálóra emlékeztet. A megfelelően érett gyümölcs a száránál enyhén puha, a túlzott puhaság arra utal, hogy már erjedésnek indult.

A dinnye rengeteg vizet tartalmaz, energiatartalma alacsony, 30 kcal/125 kJ 100 grammban. Minél mélyebb narancssárga színű a gyümölcs húsa, annál több hasznos karotint (antioxidánst) tartalmaz.

Görögdinnye

A görögdinnye a sárgadinnyénél jóval nagyobb méretű, formája gömbölyű vagy ovális. A legnagyobb dinnyék a 15 kilogrammos súlyt is elérik. A görögdinnye héja kemény, sötétzöld alapon világoszöld mintával, egyes fajták héja sima sötétzöld színű. A görögdinnye íze sokkal kevésbé jellegzetes, mint a sárgadinnyéé, forró nyári napokon azonban lehűtve igen frissítő hatású.

A görögdinnye őshazájának Indiát tartják, nem kizárt azonban, hogy Afrika trópusi részeiről származik. Európába csak a 13. században került, Olaszországban Szent Lőrinc, a szakácsok védőszentje vértanúságának szimbólumaként tekintenek. Firenzében minden augusztus 10-én Lőrinc-napi dinnyefesztivált tartanak.

A klasszikus csíkos görögdinnye a lángvörös húsú tigris fajta, mely mind közül a legaromásabb. Ismert fajta az arany görögdinnye is, ennek húsa élénk sárga, íze enyhe. Az utóbbi években nálunk is egyre népszerűbb a sugar baby fajta, mely kisebb méretű, súlya nem haladja meg a 2-3 kilogrammot, héja sötétzöld, csíkok nélküli, húsa pedig piros és rendkívül édes.

A görögdinnye a sárgadinnyéhez hasonlóan alacsony energiatartalmú, 30 kcal/125 kJ 100 grammra vetítve. Kisgyermekek számára magozottan kínáljuk, nehogy valamely mag a légcsövükbe kerüljön.

Szőlő

A szőlő az egyik legrégebbi gyümölcsfajta, hiszen a Kaukázus térségében már a kőkorszakban is termett. Az emberiség nagyon hamar felismerte, hogy édes nedűt nyerhet belőle, mely a fermentációt követően még kellemesebbé (borrá) válik. A szőlőszemek függőlegesen csüngő indákon teremnek, színük lehet zöld, halvány sárga, kékes, lila vagy piros, felületük viaszos.

Megkülönböztethetünk fehér és vörös fajtákat. A felhasználás szerint szigorúan elkülönülnek a csemege- és a borszőlők. A csemegeszőlők között vannak magos és mag nélküli fajták. A legjobb csemegeszőlő a muskotály, mely nem tartalmaz magokat, nagy szemeinek illata és íze egyaránt csodálatos. Könnyen megismerhetjük gondos csomagolásáról, ugyanis puha papírban árusítják, nehogy megsérüljön a tetszetős viaszos felülete.

A szőlő egyike a legtáplálóbb gyümölcsöknek, rengeteg természetes cukrot, káliumot, vasat, rostot tartalmaz, energiatartalma az alma és a körte duplája (80 kcal/335 kJ 100 grammban).

Rebarbara

A rebarbara zöldség és nem gyümölcs, a sóskával áll rokonságban. Csak húsos levélszárai ehetőek, melyek savanykásak és lédúsak. A rebarbara levelei mérgezőek, nagyon sok oxálsavat tartalmaznak. Igazi nyári zöldségről beszélünk, többnyire a gyümölcsökhöz hasonló módon fogyaszthatjuk. A levélszárak színe a zöldtől a liláig terjed, utóbbiak sokkal ízletesebbek.

A rebarbara őshazája Szibéria és a legalacsonyabb energiatartalmú élelmiszerek közé tartozik (mindössze 7 kcal/29 kJ 100 grammban). A rebarbara levélszárai jelentős mennyiségű kálciumot, káliumot és B1-vitamint rejtenek. Ismert hashajtó hatásuk. A rebarbarát csecsemőknek almakompót mellé szokás adni. Ha a rebarbarakompóthoz banánt szeletelünk, nincs szükség további édesítésre, az így kapott pürének pedig mennyei íze lesz. A rebarbarát blansírozhatjuk, az ezt követő tartósítás legmegfelelőbb módja a fagyasztás, felengedve a téli időszakban ételeink remek alapanyagául szolgálhat, hiszen ilyenkor jóval kevesebb gyümölcs- és zöldségféle áll rendelkezésünkre.

Širca Čampa Andreja, okleveles élelmiszer-technológia mérnök
klinikai dietetikus

Érdekességek:

  • Földieper

    Éppen ezért a földiepret nagyon óvatosan vezetjük be a csecsemő táplá ...

  • Téli gyümölcsök a baba étrendjében

    A gyümölcs a természet legösszetettebb, legnagylelkűbb ajándéka. Egyet ...

  • Gesztenye

    A gesztenyének elég magas a tápértéke, a főtt gesztenyéé 170 kcal/100 ...

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.