Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Gomba a gyermek étrendjében

A gyermekek táplálkozásában a gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek, valamint a húsok és halak széleskörű választéka miatt gyakran megfeledkezünk a gombákról vagy éppenséggel rossz hírük és titokzatos mivoltuk miatt kerüljük őket. Felmerül a kérdés, hogy a gyermek étrendjében kívánatos-e egyáltalán a gomba, az egészség megőrzése szempontjából biztonságos-e, tápanyagtartalma megfelelő-e vagy szükségtelen, sőt egyenesen veszélyes élelmiszerről van-e szó?!


A szilárd étel gyermek étrendjébe történő bevezetése, annak megfelelő ideje és módja az egyik legfőbb téma a szülők és a szakemberek körében is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyermek-gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Társaság (ESPGHAN) irányelveket dolgozott ki a szilárd étel csecsemőknél történő bevezetésére, ennek ellenére megoszlanak a vélemények arról, hogy mely ételt mikortól szabad felkínálni, a gomba kérdése pedig eddig is különösen sok vitára adott okot. 

A szakemberek többsége abban egyetért, hogy a gyermek étrendjében a gombának a betöltött egyéves kor után lehet helye, bevezetésének természetesen fokozatosan és óvatosan kell történnie! A gomba glikoproteinjei nem tartoznak a 8 fő ételallergén (tehéntej, szója, tojás, glutén, mogyoró- és diófélék, citrusfélék, halak és tenger gyümölcsei) közé, az azokra való érzékenység mégis előfordulhat. A legjobban mégis a mikrobiológiai kontamináció, az élelmiszer gyors és könnyű romlása, valamint a nagyobb élelmi rosttartalom miatti nehezebb emészthetőség miatt kell odafigyelni. A szakértők egyetértenek abban, hogy amennyiben a gyermeknek már van ismert ételallergiája, a gomba étrendbe történő bevezetését halasszuk el a betöltött második, sőt harmadik életév utáni időszakra.

A gombák, a klorofilt leszámítva, biológiai értelemben rendkívül hasonlóak a növényekhez, tápanyagtartalmuk is hasonló, vagyis alacsony a szabad szénhidráttartalmuk, és sok élelmi rostot tartalmaznak. A meglepően magas (olykor több, mint 90 %-os) víztartalom, és az ennek megfelelően alacsony szárazanyag-tartalom ellenére a gombák sok tápanyagot tartalmaznak. Érdemes kiemelni a riboflavint (B2 vitamin), melynek ajánlott napi beviteli referencia értéke (RDA) eléri a 40%-ot, és a niacint, melynek RDA-ja is 30%-os. Ezen felül megemlítendőek az egyéb vitaminok és ásványi anyagok, melyek közül a legkiemelkedőbb 40%-os RDA-val a réz. Érdekes tény, hogy a rendkívül kevés zsírt tartalmazó gomba az egyetlen nem állati eredetű D-vitaminforrásunk, amit a gombák azt az emberi szervezethez hasonlóan a napfény segítségével szintetizálnak.

A gomba tápértéke speciális összetétele miatt ismertebb, ugyanis tartalmaz a napjainkban népszerű immunstimuláns béta glükánt, termostabil L-arginin antioxidánst és hitint is. A hitin egy sejtfalat is tartalmazó poliszacharid, mely dietetikus rostként viselkedik.

Éghajlatunkon számos gombafajta terem, a legelterjedtebb, és a gyermek számára első gombaételként leginkább javasolható a sampion, a laskagomba és a vargánya. Az egzotikus és aromásabb gombafajtákat, mint amilyen a szarvasgomba vagy a shiitake gomba, csak a gombaételeket kedvelő, illetve harmadik életévüket betöltött gyermekeknek kínáljunk.

A felsorolt gombák többsége ugyan ősszel nő, a legtöbb üzletben azonban egész évben kaphatóak. A legfontosabb, hogy mindig tetszetős, kemény, sértetlen és friss gombát válasszunk. A gyanús színű, a lejárati időhöz közeledő, kellemetlen szagú, száraz vagy kocsonyás felszínű gombától óvakodjon, főleg, ha a gyermek ételéhez való alapanyag kiválasztásáról van szó. A kisgyermekeknek szánt gombák előkészítése bő vizes mosással kezdődik és hámozással, majd a keményebb tönkök eltávolításával folytatódik, még ha nem is ez a gombatisztítás általánosan ismert módszere. A gombát SOHA nem szabad nyersen vagy megfelelő hőkezelés nélkül tálalni, ennek oka a mikrobiológiai kontamináció veszélye és a nehezebb emészthetőség, mely főzéssel, a hitin bomlása miatt jelentősen javul.

Akárcsak a legtöbb étel esetében, a gomba gyermekek étrendjébe való bevezetésekor is nagyon sok múlik az Ön fantáziáján. A gombafélék különleges aromája megköveteli, hogy ízüket más, már ismert élelmiszerekkel enyhítsük, illetve fedjük el. Ha az így felkínált étel ízlik a gyermeknek, később sajtos szósszal, tésztával vagy rizzsel készített gombaételeket, vagy gombás krémleveseket, főzelékeket is szívesen fog fogyasztani. A gombák gasztronómiai szempontból remekül illenek a tojáshoz. Ha ilyen ételt készítünk, fontos, hogy a tojást a már elkészített gombaalaphoz adjuk, hogy az biztosan megfelelően megsüljön. A gombával, különböző zöldségekkel és sajttal készített omlett lehet, hogy gyermeke kedvence lesz, Önnek pedig remek alkalmat kínál arra, hogy rengeteg fehérjét, vitamint és ásványi anyagot „csempésszen” a kicsi étrendjébe. Remek ötlet lehet a házi szendvicskrém, amit párolt gomba, olivaolaj, sajt és enyhe fűszerek felhasználásával készíthet el és grisinivel vagy kenyérrel, finger foodként kínálhat a gyermeknek.

Összegzésként elmondhatjuk, ha ugyan hajlamosak is vagyunk megfeledkezni a gombáról, nem kell tabunak lennie a gyermek étrendjében, és éppen az ősz a legmegfelelőbb időszak arra, hogy eszünkbe jusson és felhasználásával gazdagítsuk saját és gyermekeink étrendjét.

 

Tena Niseteo, dipl. inž. preh. tehn.
klinikai dietetikus / táplálkozástudományi szakember
Gyermekklinika, Zágráb

Érdekességek:

  • Földieper

    Éppen ezért a földiepret nagyon óvatosan vezetjük be a csecsemő táplá ...

  • Téli gyümölcsök a baba étrendjében

    A gyümölcs a természet legösszetettebb, legnagylelkűbb ajándéka. Egyet ...

  • Gesztenye

    A gesztenyének elég magas a tápértéke, a főtt gesztenyéé 170 kcal/100 ...

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.