Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Gesztenye

A gesztenye a diófák csoportjába tartozik, így a dió, mandula, mogyoró, brazil dió közé soroljuk. Azonban a többitől eltérően arányában nagyon kevés zsír található benne, de nagyon sok szénhidrátot és étkezési rostot tartalmaz. A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért egy érdekes adat: a dió vagy a mogyoró hússzor több zsírt tartalmaz, mint a gesztenye. Éppen ezért a gesztenye energiaértéke fele annyi, mint a diófélék energiaértéke.

A gesztenye hazája Ázsia és a Földközi tenger térsége. Már a régi görögök is jól ismerték. Akkoriban a gesztenye számított a téli időszak legfontosabb táplálékának. A gesztenyéhez a franciák is kötődnek, hiszen a napóleoni hadjáratok idején a cukorhiány miatt gesztenyéből próbáltak cukrot nyerni. Ebben nagyon sikeresek voltak, azonban hamar rájöttek arra, hogy cukorrépából sokkal jobb minőségű cukor nyerhető.

A gesztenyének elég magas a tápértéke, a főtt gesztenyéé 170 kcal/100 g, míg a sült gesztenyéé még magasabb. 40–45 % keményítőt (szénhidrátot), 6 % fehérjét tartalmaz, valamint gazdag B6, A és C vitaminban. Folsav, foszfor és kálium forrás is.

A főtt gesztenyét a csecsemők étrendjébe is beiktathatjuk. Azonban ne essünk túlzásba, hiszen nagyon magas az étkezési rost tartalma, ami az elején emésztési gondokat okozhat a babának. Puffadás és szélgörcsök fogják kínozni, hasonlóképpen, mint amikor túl sok hüvelyest iktatunk az étrendjébe. A kicsi étrendjében kiválóan használható a gesztenyepüré, amelyet egy kiskanál tejszínnel és friss vaníliával készíthet el. Az így elkészített püré desszertként nagyszerűen illik az almapüréhez. Néhány gesztenyét belekeverhet a krumplipürébe, amelyhez hozzáadhat egy kiskanálnyi tejfölt, spenóttal és főtt tojássárgájával tálalja. 

A gesztenyepüré elkészítése eléggé időigényes foglalatosság. A főtt gesztenyét lehűtve fagyasztóban lefagyaszthatja, és később újból színesebbé teheti a baba vagy kisgyermek téli étrendjét. 

A gesztenyepürét általában sült gesztenye felhasználásával készítik. A nyers gesztenyét késsel megvágjuk, és úgy sütjük (20–25 percig), hogy kinyíljon, mert így könnyebb megtisztítani a héjától. A gesztenye héját a világossárga húsáig eltávolítjuk. A jól megtisztított gesztenyét vízben puhára főzzük (40–45 perc). Leszűrjük, egy kis maradék főzővízzel összepasszírozzuk. Víz helyet adhatunk hozzá tejszínt vagy egy kis tejet. Ha kisgyermekek számára készítjük, akkor ízlés szerint mézzel édesíthetjük. A csecsemőknek készített püréhez pedig friss vaníliát adunk és természetesen édes gyümölcspürével kínáljuk.

Širca Čampa Andreja, okleveles élelmiszer-technológia mérnök
klinikai dietetikus

Érdekességek:

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.