logotip

Földieper

A tavasz ezen feltűnő előhírnöke már az ókor óta egy ismert ízletes élelmiszer, amely egészséges alkotóelemekben gazdag. A tápanyagban gazdag összetétele, a nagy vas- és folsavtartalma már a gyermek legkorábbi fejlődési szakaszában, az anya hasában is jótékony.

Az eper C vitaminban gazdag, amely az egyik legerősebb antioxidáns, de gazdag más olyan antioxidánsokban is, mint a fenol, továbbá növényi tápanyagokban, ellagitinninben, antociánban, amely különösen a vörös színt, az erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást biztosítja a számára. De a tápanyagokban való gazdagság itt nem ér véget. A földieper – a tartalmas gyümölcscukor és savak mellett – probiotikus anyagokat is tartalmaz, mint a pektin, amelyek táplálják a bélszövetek sejtjeit és gondoskodnak a jó baktériumokról az emésztőszervekben. Már az a tény is, hogy ez a gyümölcs azon élelmiszerek csoportjába tartozik, amelyeket szupertápanyagoknak nevezünk, mutatja, hogy mennyire gazdag a tápértéke.

A földieper olyan bogyós gyümölcs, amelyet az élelmiszerek közé sorolunk és amelynek kifejezetten magas az allergikus hatása, azonban nem tartozik a nyolc legerősebb élelmiszerallergén közé úgy, mint a tej, tojás, búza (glutén), szója, dió, földimogyoró, hal és a héjas gyümölcsök.

Éppen ezért a földiepret nagyon óvatosan vezetjük be a csecsemő táplálkozásába, ami azt jelenti, hogy az ebből a gyümölcsből készült pürét a 8. hónapban adjuk a gyermeknek, azonban az lenne a legjobb, ha az anya ekkor még szoptatna. Az epret először kis mennyiségben adagoljuk és inkább délelőtt és ennek során meg kell figyelni az esetleges reakciókat, amelyek elsősorban kiütés, aztán prurigó, száj-, nyelv- és torokdagadás formájában vagy a légutak és emésztési problémaként léphetnek fel. Az eperallergia nagyon komoly következményei, mint az anafilaxia vagy az anafilaxiás sokk, nagyon ritkán merülnek fel. A legjobb, ha a földiepret püré formájában vezetjük be a csecsemő táplálkozásába. Ugyanis a bogyós gyümölcsöknek sima a szerkezetük, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a gyermek egyben nyeli le.

A földieper hagyományos termesztési módja magába foglalja a növényvédőszerek, peszticidek és rovarirtószerek használatát, ezért feltétlenül azt javasoljuk, hogy az epret folyó víz alatt kell lemosni, ha nem tudjuk ökológiai termesztésből beszerezni, egy plusz mosás ecetben vagy citromsavban és szódabikarbónában távolítja el a legjobban a kemikáliák nyomait.

Az alaposan megmosott és szeletelt eprek jótékony hatással vannak a gyerekére, így a gabonapépből és a tejpépből egy erős »szuperpürét« kapunk.

Eprecske (gyümölcsös tejpép, 8 M.)

  • 5 közepes nagyságú eper
  • 1/2 kisebb banán
  • 50 g probiotikus joghurt

  Mossa meg jól az epreket és keverje össze a banánnal és a joghurttal  vagy paszírozza át finom péppé kisgyermeke számára.    

  Színes mix (gyümölcsös zöldségpép, 8 M.)

   • 3 közepes nagyságú eper
   • 1/2 alma
   • 1 közepes nagyságú répa
   • ¼ töves répa
   • Egy csipetnyi fahéj

   Mossa meg jól a friss gyümölcsöt és zöldséget, főzze meg az almát, a répát és a töves répát, majd hűtse le és adja hozzá az epret a fahéjjal, majd mixelje össze a gyümölcsöt és a zöldséget.   Tena Niseteo, okl. élelm. ip. mérnök
   Táplálkozási szaktanácsadó/klinikai dietetikus
   Gyermekklinika Zagrab
   A táplálkozás meghatározása, képző- és tanácsadó központ, a táplálkozástudományok internetes enciklopédiája