Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Anyu, zöldséget nem kérek!

Többnyire tudatában vagyunk annak milyen nehéz rávenni a gyereket, hogy elfogyasszon egy darab zöldséget. Kevesen tudják azonban, miért van ez így.

Van, aki úgy gondolja, hogy a gyerekeket zavarja a zöldség színe, mások szerint az állaga, vagy az íze. Kinek van igaza, és mégis miként vehetnénk rá a kicsit a fontos vitaminok, ásványi anyagok és rostok bevitelére?

A gének hibásak mindenért

Azzal a kérdéssel, hogy honnan ered a gyerekek elutasító magatartása a zöldség iránt, a philadelphiai Monell Chemical Senses központban foglalkoztak az USA-ban. A kutatások arra mutatnak, hogy mindannyiunk szervezetében két alakban található meg a TAS2R39 gén, amely felügyeli a keserű íz iránti elutasító vagy elfogadó hozzáállást. Az említett géntől függ, hogy érzi magát a gyerek, amikor keserű dolgot eszik – ízlik-e neki, vagy elutasítja azt.

Ahogy a többi érzékünk is, az ízérzékelés is gyengül a korral, így a gyerekek még intenzívebben érzik az ízeket, mint a felnőttek. Erősebben érzik a keserű ízt is, mint szüleik. 

Ha az említett génnek az a része, amely felelős a keserű ízek iránti elfogadó magatartásért erősebb, mint az elutasításért felelő része, a gyereknek ízlik a zöldség (amely általában kicsit keseríti az ízeket). Ellenkező esetben azonban negatív lesz a reakciója. A tudósok szerint az íz érzékelés a génjeinktől függ.

A méreg keserű

Néha olyan adatokra bukkanunk, hogy az emberek evolúciós okokból kapcsolják össze a keserű ízt a méreggel. Összefoglalva arra a következtetésre juthatunk, hogy mivel a legtöbb méregnek keserű az íze, a keseserű ízérzékelésnél úgy alkalmazkodtunk, hogy arra erősebben fejlesztettünk ki gént, hogy elkerüljük a mérgeket. Ez is lehet az egyik oka annak, hogy a gyerekek nem kedvelik a zöldség ízét.

Egyszerű megoldások

Az a tény, hogy a zöldség szervezetünk számára milyen egészséges, ösztönöz arra, hogy valamiképpen befolyásoljuk a gyermek ízérzékelését. A szakácskönyvekben, de a világhálón is számos olyan recept van, amelyek segítenek a zöldség keserű ízének elrejtésében, így kellemesebbé teszik azt.

Néha az is segít, hogy a szülő jó példát mutatva, kedvező hozzáállást tanúsít a zöldségekhez. A kicsik ugyanis sokszor utánozzák a szülők érzéseit, ezért ha ellenkezéssel áll hozzá a zöldségekhez, vagy elutasító reakciót vár, nehéz lesz meggyőzni a gyermekét, hogy a zöldség jó, egészséges és fontos táplálék. Van aki, azt tanácsolja, hogy vonja be gyermekét a főzésbe, hogy személyesebb legyen a kapcsolata az étellel, egyben pedig főzte eredményére is kíváncsi lesz. Így legalább belekóstol az ételbe és így több rá a lehetőség, hogy megszereti.

Ezen az oldalon a gyermek kiegyensúlyozott étrendjéért folytatott harchoz talál hasznos tanácsokat. Döntsenek Önök, melyik megoldást választják, és mi felel meg legjobban gyermeküknek.

Érdekességek:

  • Földieper

    Éppen ezért a földiepret nagyon óvatosan vezetjük be a csecsemő táplá ...

  • Téli gyümölcsök a baba étrendjében

    A gyümölcs a természet legösszetettebb, legnagylelkűbb ajándéka. Egyet ...

  • Gesztenye

    A gesztenyének elég magas a tápértéke, a főtt gesztenyéé 170 kcal/100 ...

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.