Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

A gyerekek és a cukorbevitel csökkentése

A statisztikai adatok arra mutatnak, hogy az utóbbi években nő az elhízás előfordulása. 1987 óta a túlsúlyos gyermekek aránya majdnem 100 %-kal nőtt.

Ezért elsősorban a szülőket terheli felelősség, akik gyermekeik számára nem tudják biztosítani az egészséges táplálékot és nem szentelnek időt a gyermek által fogyasztott ételeknek.

Cukrok

Majdnem minden étel tartalmaz cukrot, de a különbség a mennyiségben és a cukor fajtájában van. A cukrok négy fő csoportját ismerjük: az étkezési cukrot (szacharóz), a gyümölcscukrokat a fruktózt és a glükózt, valamint a tejcukrot (laktóz). Ezek között a cukrok között a gyermek szervezete nem tesz különbséget. A cukor fontos energiaforrás, ezért kulcsfontosságú a fogyasztása, de fontos az is, milyen az a napi mennyiség, amelyet a gyermek elfogyaszt.

Miért részesítik előnyben a gyerekek a cukrot?

A gyerekek születésüktől fogva hozzá vannak szokva a cukorhoz. Az anyatej tartalmazza a gyermekek számára megfelelő mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírokat, proteineket és természetesen a cukrot. Emiatt a gyerekek előnyben részesítik az édes ételeket. Hozzá vannak szokva az édes ételekhez és ízlik nekik.

Milyen hatása lehet a cukornak a gyerekekre?

Bizonyított tény, hogy a túl sok cukrot fogyasztó gyerekek elégedetlenebbek, mint mértéktartó társaik. Gondjaik vannak érzelmeik kordában tartásával, a koncentrálással és az önmagukról kialakított képpel. Egyben hajlamosabbak az allergiákra és természetesen az elhízásra.

Cukorfogyasztás

Az egészséges diéta kulcsfontosságú. Az a gyermek, aki napi 1400 kalóriát fogyaszt, ebben a mennyiségben ne fogyasszon cukor formájában több mint 150 kalóriát (3-4 teáskanálnyi) naponta. Ez tartalmazza a teljes cukormennyiséget, azt is, amit az étellel, vagy itallal fogyaszt el.

Néhány tanács, miként csökkentheti gyermeke napi cukorbevitelét, anélkül, hogy szokásaiba túlságosan beavatkozna:

 • a feldolgozott üdítők helyett 100 % természetes gyümölcsleveket kínáljon
 • csokoládé és kekszek helyett gyümölccsel kínálja gyermekét
 • az édesség soha ne legyen jutalom
 • ha gyermeke szereti a magas cukortartalmú gabonapelyheket, helyettesítse az adag felét alacsonyabb cukortartalmú gabonapelyhekkel (használja esetleg az előző dobozát, a gyerekeket sokszor a csomagolás vonzza, nem annyira az íz)
 • saját maga süsse a kekszeket kevesebb cukorral
 • édességként gyümölcsös édességeket fogyasszanak (pl. gyümölcsös joghurt, erdei gyümölcsök kevés tejszínhabbal, barack …)
 • ellenőrizze, hogy milyen és mennyi cukrot tartalmaz az étel, amit gyermekének kínál (legyen figyelemmel a jelzésekre: aszpartam, szorbitol, xilitol, manitol, kukorica cukor, cukor, mesterséges édesítőszerek), az elfogadható cukortartalom 5-10 g/100 g termékben

Kis igyekezettel gyermeke erős és egészséges lesz, anélkül, hogy túlságosan kívánná az édességeket. Érdemes megpróbálni.

Érdekességek:

 • Földieper

  Éppen ezért a földiepret nagyon óvatosan vezetjük be a csecsemő táplá ...

 • Téli gyümölcsök a baba étrendjében

  A gyümölcs a természet legösszetettebb, legnagylelkűbb ajándéka. Egyet ...

 • Gesztenye

  A gesztenyének elég magas a tápértéke, a főtt gesztenyéé 170 kcal/100 ...

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.