Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

A fűszer a gyerek ételében

A fűszerek, figyelembe véve az ISO szabványokat, jellegzetes aromájú és ízű növényi eredetű termékek, vagy azok keveréke, adalékok nélkül. Az ételekhez és élelmiszer termékekhez, italokhoz, azok ízletesebbé  tétele és könnyebb emészthetősége miatt tesszük hozzá.



Ha az étel "fűszerezett” nem jelenti mindenképpen azt, hogy "csípős", hanem változatos ízű és zamatú, de különböző gyógynövényeket és zöldségeket is tartalmazhat. A fűszerezés lehet enyhe, aromatikus, erős, vagy csípős.

Az eltérő zamatok és illatok bevezetése a gyermekeknél nem a szilárd táplálék bevezetésével kezdődik meg, hiszen a babák már szoptatáskor tanulják az ízeket és érzik az anyatej különböző ízeit, amely a napi táplálkozástól és az ételkészítéskor felhasznált fűszerektől is függ.

Fontos, hogy a tejes ételek készítésekor a csecsemők ételét nem szabad fűszerezni.

A szakemberek véleménye szerint, az anyatej eltérő ízén keresztül ismerkedik a csecsemő az ízekkel, így készül fel már korán a szilárd ételek és az otthoni átlagos fűszerek bevezetésére.

A szilárd ételek bevezetését a csecsemőknél általában egyszerű ízű, de eltérő állagú ételekkel kezdjük.

A szakértők javaslata szerint a fűszerek bevezetésével a gyermek nyolc hónapos koráig várni kell. A fűszert, ahogy a többi új ételt, szintén fokozatosan kell bevezetni, de nagyon kis mennyiségekben. Az újabb fűszert legalább hat napos eltéréssel kell bevezetni. Így kevésbéléphet fel gyomorirritáció a gyereknél, valamint az esetleges nemkívánatos reakció okát is meg tudjuk állapítani.

A leggyakoribb fűszerek, amelyeket kis mennyiségekben adunk a gyermek ételéhez:

  • vanília,
  • fahéj,
  • menta,
  • narancs-és citromhéj,
  • bazsalikom,
  • petrezselyem,
  • oregáno (szurokfű),
  • rozmaring,
  • fokhagyma,
  • őrölt fűszerpaprika,
  • szárított paradicsom,
  • szerecsen dió,
  • bors.

Mivel a fűszerek gyógynövények is, hatékonyságuk sokoldalú. Lehetnek nyugtató hatásúak, elősegíthetik a gyermek emésztését, vagy serkenthetik étvágyát. Vannak antibakteriális és antioxidatív hatású fűszerek is. Azok a fűszerek, amelyeket gyermeke leginkább elfogad, elősegíthetik az új ételek bevezetését a táplálkozásába. Közismert, hogy a gyerekek könnyebben elfogadják az új táplálékot, ha ismert ízt fedeznek fel benne.

Lonček z zeliščiSokféle fűszer kapható, ezért nagyon fontos, hogy helyesen válasszon. Legjobb, ha ellenőrzött termesztésből származó friss fűszert használ (petrezselyem, bazsalikom, zeller, fokhagyma, hagyma, kakukkfű) és szárított fűszereket, amelyek tanúsítvánnyal rendelkeznek, világos az összetételük, és szavatossági idejük (vanília, fahéj, kömény, szárított zöldség, bors).

Az adalékokat, pl. sót vagy cukrot, ízfokozókat (MNG –nátrium-glutamátot) és mesterséges színezékeket tartalmazó fűszereket és fűszerkeverékeket teljes mértékben kerülje.

Otthon a fűszereket minél tisztább és szárazabb  helyen tárolja, fény elől védve, hogy minőségüket megőrizzék és ne szennyeződjenek.

A fűszerek érdekesebbé és ízletesebbé teszik a  gyermek ételét, így nem kell túlozni a sóval vagy  édesíteni, hogy ízletesebb legyen.

Tena Niseteo, okl. élelm. ip. mérn.
Klinikai dietetikus/táplálkozási szaktanácsadó

Érdekességek:

  • Földieper

    Éppen ezért a földiepret nagyon óvatosan vezetjük be a csecsemő táplá ...

  • Téli gyümölcsök a baba étrendjében

    A gyümölcs a természet legösszetettebb, legnagylelkűbb ajándéka. Egyet ...

  • Gesztenye

    A gesztenyének elég magas a tápértéke, a főtt gesztenyéé 170 kcal/100 ...

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.