Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

A cukor és a só a gyermek táplálkozásában

A gyerekek veleszületett hajlama az édes vagy sós ízek iránti vonzalom, valamint a savanyú és a keserű ízek elutasítása. 

Punčka z lizikoEvolúciós szempontból a gyerekek az energia gazdag  (édes) ételek felé hajlanak, ösztönösen kerülik viszont az olyan ételeket, amelyek negatív módon befolyásolják az egészségüket. 

Az örökletes hajlamok évezredek alatt alakultak ki, amikor elsősorban az energiagazdag táplálékhoz nehezen lehetet hozzájutni.

Ma azonban az a gond, hogy éppen ezek a táplálkozási szokások jelentik a kiegyensúlyozatlan étrend előfeltételeit, hiszen könnyen hozzájuthatunk, és árban is kedvezőek az energiagazdag, cukorban és zsírokban dús, vagy sóban gazdag  élelmiszerek.

Az örökletes hajlamokon tapasztalatokkal lehet változtatni. Elsősorban a szülők játszanak fontos szerepet a gyermekek táplálékokhoz és ízekhez való hozzáállásának kialakításában.

Ezért javallatos, hogy az új táplálékok bevezetése során a csecsemő táplálkozásába, a táplálékok eredeti alakjukban, cukor és só hozzáadása nélkül kerüljenek, mivel ez nemcsak rövid távon hat jól az egészségre, hanem az édes, vagy sós íz iránti vonzalom is kevésbé alakul ki a későbbi életkorban.

A szénhidrátok a szervezet legfontosabb energiaforrásai, az egyszerű szénhidrátok (cukrok) és az összetett szénhidrátok (keményítő) két csoportjára oszthatók. Az egyszerű szénhidrátok közé tartoznak többek között a gyümölcscukrok (fruktóz, glükóz), a tejcukor (laktóz) és az étkezési cukor (szacharóz).

Az étkezési cukrot cukorrépából vagy cukornádból állítják elő. Kiváló energiaforrás, viszont a szervezetnek semmilyen fontos tápanyagot nem nyújt. A túlzott cukorfogyasztás a fogszuvasodás, a túlsúly és a hasmenés kialakulásának fő kockázati  tényezője.

Sladkor v kockahKözismert, hogy az egyszerű cukrok édességekben, szörpökben vannak, sokszor azonban rejtett formában fordulnak elő kecsapban, a reggeliként fogyasztott gabonapelyhekben, péksüteményekben, gyümölcsjoghurtokban és desszertekben, tartósított gyümölcsökben és zöldségekben valamint néhány készen kapható szószban.

A finomított cukrot nem szabad teljesen kivonni a gyermeke táplálkozásából. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a finomított cukor felhasználását a teljes napi energiaigény 5-10 %-ra korlátozná, ami azt jelenti, hogy a javasolt napi bevitel (1000 kcal)  az 1-4 éves korú gyerekek esetében az egyszerű cukrokból 50-100 kcal lehet (2-4 kiskanál).

A só vagy nátrium-klorid szerepe a szervezetben a vízháztartás szabályozása, valamint az emésztőrendszer és az idegrendszer működésének elősegítése.

A gyerekeknek nagyon kevés sóra van szüksége (1-2 g naponta); igényeiket természetes módon kielégíthetik megfelelő táplálkozással. Az édes ízek, és ugyanígy a sós ízek iránti vonzalom is veleszületett, ezért nagy a valószínűsége, hogy azoknál a gyerekeknél, akik sok sós ételt fogyasztanak, fokozódik az ételek további sózása iránti hajlam. Közismert, hogy a nagy mennyiségű só az életben később egészségügyi problémákat vált ki, ilyen pl. magas vérnyomás.

A táplálékhoz hozzáadott sóval kapcsolatosan tudni kell, hogy a gyerekek által elfogyasztott só mennyiségének ¾ része már rejtve van az ételben, pl. feldolgozott élelmiszerek, rágcsálnivalók,   gabonapelyhek, szalámi, sajt, készételek, szószok és tartósított termékek.

A gyermek táplálkozásban  a cukor és a só mennyiségének csökkentésének legalkalmasabb módja a mértéktartás a tiltások helyett, a szénsavas italok, a szörpök elhagyása,  a rágcsálnivalók (chips, ropi) mennyiségének csökkentése. Olvassa el a termékek összetevőit, főzzön okosan (a táplálékot édesítheti pl.  fahéjjal, szerecsen dióval, mazsolával, fűszernövényekkel javíthat az ízeken, pl. bazsalikommal, petrezselyemmel, oregánóval/szurokfűvel).

Tena Niseteo, okl. élelm. ip. mérn.
Klinikai dietetikus/táplálkozási szaktanácsadó

Érdekességek:

  • Földieper

    Éppen ezért a földiepret nagyon óvatosan vezetjük be a csecsemő táplá ...

  • Téli gyümölcsök a baba étrendjében

    A gyümölcs a természet legösszetettebb, legnagylelkűbb ajándéka. Egyet ...

  • Gesztenye

    A gesztenyének elég magas a tápértéke, a főtt gesztenyéé 170 kcal/100 ...

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.