A cöliákia, vagy a glutén-enteropátia az emésztőszervek autoimmun betegsége, amely tartós, egész életen át tartó gluténérzékenységet jelent.
A cöliákiát nagy valószínűséggel már az időszámításunk előtti 1. és 2. században ismerték, azonban elsőként doktor Samuel Gee írta le 1888-ban. Megállapította, hogy a betegség gyógyításában segíthet a diétás étrend. A 20. század elején különböző táplálkozási módokat vizsgáltak, de nem ismerték fel a „mérgező anyagokat”. Az 50-es években azonban megállapították, hogy bizonyos gabonafélék étkezésből történő kiiktatása a betegek egészségi állapotának kifejezett javulását eredményezi.
A toxicitást a glutén fehérje okozza, amely megtalálható a búzában, árpában és rozsban, valamint a még nem eléggé kutatott zabban. Gluténérzékenység esetén a glutén rongálja a bél nyálkahártyát, amely ennek következtében nem működik. A legfontosabb tünetek között a krónikus hasmenést vagy a székrekedést említik. A gluténérzékenység bőséges, világos és ragacsos, szokatlan szagú székletet, hasi fájdalmakat, puffadást, növekedési rendellenességet, étvágytalanságot, nyugtalanságot és ingerlékenységet is okozhat.
Nálunk a csecsemők étrendjébe hagyományosan viszonylag korán, 5 – 6-hónapos korban vezetik be a glutént tartalmazó gabonákat, éppen ezért a cöliákiát már a kisgyermek 9 és 12 hónapos kora között felfedezhetjük. Ez a zavar egész életen át tart, a diagnózis felállítása után a gyermeket azonnal szigorúan gluténmentes ételekkel kell táplálnunk, amely hatására teljes mértékben megszűnnek a cöliákia tünetei.A gluténmentes étrendet a legkönnyebben öt egyszerű lépéssel vezethetjük be:
A szigorú gluténmentes étrend gyakran nehezebb a szülőnek, mint a gyereknek, korai diagnosztizálása esetén a gyermek könnyebben fogadja el az új étrendet.
Ma már biztosítható a gluténmentes étkezés, amely lehet jó minőségű és sokszínű, segítségével hosszútávon biztosítja gyermeke egészségét és jó közérzetét.
Tena Niseteo, okl. élelm. ip. mérn.
Klinikai dietetikus/táplálkozási szaktanácsadó
Éppen ezért a földiepret nagyon óvatosan vezetjük be a csecsemő táplá ...
A gyümölcs a természet legösszetettebb, legnagylelkűbb ajándéka. Egyet ...
A gesztenyének elég magas a tápértéke, a főtt gesztenyéé 170 kcal/100 ...