Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

A lenőtt nyelv az újszülöttnél befolyásolja a szoptatást

A nyelv a bőrredővel rögzül a szájüreg alsó részéhez – ez a nyelvfék, amely egyeseknél hosszabb, másoknál rövidebb. Amikor a nyelvfék túl rövid, lenőtt nyelvről beszélünk.

Tény hogy a lenőtt nyelv befolyásolja az újszülött szoptatását, majd később a beszédet is. Néha már a szülőotthonban felhívják a szülők figyelmét, néhány szülő maga veszi észre. Van úgy, hogy csak a fogorvosnak tűnik fel, amikor először felkeresik, mások csak felnőttkorban jönnek rá.

Nálunk egyelőre nem egységes az álláspont, mi a teendő a lenőtt nyelv esetén. Van, amikor már azonnal a születés után, vagy később a szájsebészeten felcsippentik a nyelvféket. Előfordul, hogy hagyják, magától nyúljon meg vagy megrepedjen idővel.

Általában azok a szülők, akik gyermekénél a nyelvféket már a születést követően felszabadítják, elégedettebbek.

A gyermek lenőtt nyelvvel nehezebben szopik, mivel nem tud vályút formálni nyelvével a mellbimbó körül. Ezért nem keletkezik vákuum a szopáshoz, és a baba is túl sok levegőt nyel.

A nem hatékony szoptatás kényelmetlen az anyának is, hiszen a szoptatások hosszabb időt vesznek igénybe és a helytelen mellre helyezés miatt fájdalmasabbak. A nem kiürült emlők begyulladhatnak, szükség van a kézi fejésre is. Ha nem kerül sor újszülött korban a nyelvfék feloldására, az anyának nem marad más, mint hogy bimbóvédőt használjon (akkor is, ha a mellbimbó megfelelően kiemelkedik), amellyel szintén nem olyan hatékony a szoptatás, mint lehetne.

A baba növekedésével, könnyebbé válik általában a szopás is, ha még egyáltalán tart, mivel a gyerek erősebb és lenőtt nyelve ellenére könnyebben szopik. Fennáll azonban a veszély, hogy amikor beszélni kezd a baba, beszédhibája lesz.

Mivel a nyelvfék felszabadítása a szülés után könnyű beavatkozás, a szülők szerint nem jó döntés elhalasztani a beavatkozást, vállalva a szoptatási nehézségeket, megkockáztatva a beszédhibák kialakulását. Emellett a nagyobb gyermeknek újra hozzá kell szoknia a nyelvéhez, ami nehézségeket okozhat.

Ha gondjai vannak a csecsemő mellre helyezésénél, jusson eszébe az esetleges nyelvlenövés. Vizsgálja meg gyermekét, forduljon gyermekorvoshoz, vagy a szülőotthon személyzetéhez, ha már ott észreveszi.

Érdekességek:

  • Földieper

    Éppen ezért a földiepret nagyon óvatosan vezetjük be a csecsemő táplá ...

  • Téli gyümölcsök a baba étrendjében

    A gyümölcs a természet legösszetettebb, legnagylelkűbb ajándéka. Egyet ...

  • Gesztenye

    A gesztenyének elég magas a tápértéke, a főtt gesztenyéé 170 kcal/100 ...

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.