Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Szoptatás

Dojenje

A szoptatás a csecsemő legtermészetesebb és legideálisabb táplálkozási módja. Az anyatej a csecsemő legjobb tápláléka, hiszen az élet első hat hónapjában teljes mértékben kielégíti a csecsemő tápanyagszükségletét növekedéséhez és fejlődéséhez, 6 hónapos kor után a szoptatás pedig a vegyes étrend részét képezi.

Amikor az anya objektív okokból nem tud szoptatni (az anyatej mennyisége nem elegendő a csecsemő szükségleteihez, betegség miatt meg kell szakítani a szoptatást, amikor minden igyekezete ellenére sikertelen a szoptatás, stb.) a szoptatást legjobb, ha tápszerrel nem pedig tehéntejjel helyettesíti.

A szoptatás legalább 1 éves korig javasolt, 1 éves kor után pedig akkor, amikor az anya és a gyermek is így kívánja. A szoptatásnak nincs felső korhatára.

Tegyünk különbséget:

Miért nem alkalmas a tehéntej a csecsemők számára 12 hónapos korig?

  • Túl sok, vesét terhelő fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz.
  • Zsírösszetétele nem megfelelő; túl sok telített zsírsavat és túl kevés esszenciális zsírsavat tartalmaz, nem tartalmaz hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavakat.
  • Túl kevés vitamint és jódot tartalmaz.
  • Túl kevés, ráadásul rosszul felszívódó vasat tartalmaz. A vashiány vérszegénységet okozhat, amelyet az apró vérzések az emésztőszervekben még súlyosbítanak.

 

 

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.