Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Hasznos tanácsok a babák és kisgyermekek ellenálló-képességének növelésére

A fájó torok, a bedugult orr és a köhögés gyakori velejárói az őszi és a téli napoknak. Ezek a kellemetlenségek a kisgyermekeknél még gyakrabban jelentkeznek, sok aggodalmat okozva a szüleiknek. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy miként védhetnék meg gyermekeiket a kellemetlenkedő vírusoktól. A meghűléses megbetegedések a leggyakrabban október és április között jelentkeznek, hiszen ilyenkor több időt töltünk zárt, száraz levegőjű helyiségekben. A kicsik ötéves korukig évente akár nyolcféle vírusfertőzést is elszenvedhetnek, szerencsére a fertőzések száma növekedésükkel párhuzamosan csökken.

Az egészséges étrend

Télen is gondoskodjunk arról, hogy a baba étrendje (amennyiben már elérte a hathónapos kort és vegyes ételeket fogyaszt) minél változatosabb legyen. Tartalmazzon sok zöldséget és gyümölcsöt, ami biztosítja a kellő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot. Az ételt mindig frissen készítsük el. Amennyiben a pici még nincs hat hónapos, a fertőzések elleni legjobb védelem a szoptatás. Ebben az esetben az anyának kell megfelelően táplálkoznia, ügyelve arra, hogy megfelelő mennyiségű vitamint, omega 3 zsírsavat vigyen be, hiszen ezek átkerülnek az anyatejbe.

Mozgás a szabadban


A hidegebb napokon is fontos a levegőztetés, a kisgyermekek azonban hamar meghűlnek, ezért fagypont alatti hőmérsékletnél nem javallott a hosszabb időn át tartó szabad levegőn való tartózkodás. Alacsony hőmérséklet esetén a gyermekkel csak rövidebb ideig tartózkodjunk a szabadban, illetve a sétákra és egyéb kinti tevékenységekre válasszuk inkább a nap legmelegebb időszakát. Semmiképpen sem tanácsos a bevásárlóközpontok látogatása és a zárt térben tartott, sok ember által látogatott rendezvényeken való részvétel sem.

Higiénia

Fordítsunk kiemelkedő figyelmet a kéz tisztaságára, hiszen a vírusok legfőképpen ennek közvetítésével terjednek. Rendszeres szappanos kézmosás szükséges. Amikor nem vagyunk otthon, nagy segítségünkre lehetnek a tisztító kendők. Különös figyelmet kell fordítanunk azon játékok tisztaságára, melyekkel több gyermek is játszik (fertőtlenítésük történhet mosással, főzéssel vagy fagyasztással).

Télen a babák bőre gyakran kiszárad, ezért fürdetés után a ne töröljük teljesen szárazra. A még nedves bőrt kenjük be olyan krémmel, mely megköti a nedvességet. Télen tanácsos a szabadon maradó testrészeket (elsősorban az arcot) is zsíros krémmel bekenni.

Hogy ne duguljon el az orrocska

Az eldugult orr nagyon zavarhatja a kicsit, ez különösen éjszaka és etetéskor igaz. Az orr nyálkahártyája a fertőzések elleni védelem első bástyája, hiszen a mikróbák a baba szervezetébe sokszor az orron keresztül hatolnak be. Ha a nyálkahártya egészséges és elég nedves, a kicsi köhögéssel és szipogással könnyen megszabadulhat a vírusoktól. Ezért is ajánlatos, hogy az orr mosásával, fiziológiás oldat alkalmazásával gondoskodjunk az orr egészségéről. A fiziológiás oldatot megvásárolhatjuk a boltban, de otthon is elkészíthetjük (egy csapott kiskanálnyi sót 500 milliliter felforralt vízben jól feloldunk). Alkalmazása egyszerű: a baba mindkét orrlyukába cseppentünk néhány cseppet, majd zsebkendő vagy egy vattadarab segítéségével kitisztítjuk.

Szüntessük meg a köhögést

Ha a kicsi orra már tiszta és egészséges, gondoskodjunk a légutakról is. Mindenképpen hasznos lehet, ha a baba gőzfürdő alkalmazásával meleg és párás levegőt lélegez be. A fürdőszobában hagyjuk folyni a forró vizet és zárjuk be az ajtókat és az ablakokat is. A gőzfürdőt elalvás előtt alkalmazzuk, ami a csecsemő számára megkönnyíti a légzést és nyugodt alvást biztosít.


Érdekességek:

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.