Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Előkék – milyet válasszon?

Lehet, hogy apróságnak tűnik, de az előke kiválasztása bonyolult lehet.

Amikor először vásárol babakelengyét az anyuka, valószínűleg puha, eltérő színű, azonos nagyságú előkéket vásárol, vagy a népszerű hétfőtől vasárnapig kollekciót. Hamarosan bővül a kollekció a barátoktól, rokonoktól kapott formatervezett előkékkel, amelyek néha inkább szebbek, mint praktikusak. 

Ahogy nagyobb lesz a gyermek és bevezetik a vegyes étrendet, a kisméretű előkék nem védik már eléggé a ruházatot – az előkéket pelerinszerű előkék váltják fel, amelyek a test felső részét takarják. Az előkék választéka hónapról hónapra bővül, ezért gondolja át, milyet vesz. Ne vigye túlzásba a készletet, mivel eltérő életkorban más-más előke praktikus. 

Milyen előkéket lehet kapni?

Textil és műanyag előkék:

A legfontosabb különbség az előkék anyagában rejlik. Az első hónapokban előnyösebbek a puha textil előkék, hiszen kényelmesek a csecsemőnek. Felfogják a nedvességet, a tejet, és a fogak kibújásakor a bő nyálat. Először néhány darab textil előkét szerezzen be, majd egy idő után bővítse a készletet, amikor már látja mennyire bukós a baba. A gyakori és erős bukáskor ugyanis praktikus, ha a textil előkének puha, műanyag bélése van. A teljesen műanyagból készült előkék akkor jók, amikor a gyerek áttér a vegyes étrendre. Választhat a puha és a kemény műanyagból készült előkék között. A kemények azért jobbak, mert az ételt felfogó zseb egész idő alatt nyitva marad. Hátránya, hogy akadályozza a csecsemőt az előrehajolásban, illetve amikor az étel után nyúl, mivel kb. 5 cm-rel az asztal széle előtt megállítja.

Mosható előkék vagy eldobható előkék:

A textil előkék, a műanyag bélésűek is moshatóak. Az utóbbiakat általában alacsonyabb hőmérsékleten kell mosni, azért nehezebben tud megszabadulni a makacs foltoktól. A műanyag előkéket vízzel mossa, vagy vizes ruhával törölje át.

Kaphatóak eldobható előkék is, amelyek papírból készültek és alsó részüket vízhatlan réteg fedi. Ezek nagyon jók etetésre útközben, hiszen felhasználás után ki lehet dobni. Még előnyösebbek, amikor olyan ételt fogyaszt a baba, amely makacs foltokat hagy, pl. répa, banán, áfonya, vagy amikor nincs rá lehetőség, hogy ezeket a foltokat azonnal vízzel öblítse, hogy megakadályozza a maradandó foltokat.

Előkék zsebbel és anélkül:

Néhány előke elején zseb található az étel felfogására. Akkor használjon ilyen előkét, amikor a babát szoktatja a vegyes étrendhez, főleg, ha saját maga teszi a szájába az ételt. Így kevesebb étel esik a gyerek ölébe vagy a földre.

Kis és nagyméretű előkék:

Az előkék, úgy ahogy a többi ruhadarab is a gyerekekkel együtt nőnek, ezért először kisméretű, majd nagyobb előkékre lesz szüksége. A gyermek nő, egyre változatosabb ételeket fogyaszt, egyre élénkebb az etetésnél, ezért fontos a ruházat nagyobb felületének védése.

Kötős, gombos, tépőzáras előkék:

Mindegy melyik rögzítési módszer mellett dönt, jó, ha a madzag puha, ha a gomb (vagy patent) jól tart. A tépőzár esetén néha kellemetlen, hogy túl erősen tapad és zajos kikapcsoláskor, mivel a babák hamar megijednek. A tépőzárnál ügyeljen arra, hogy mosáskor kapcsolja össze, így nem tapad rá a többi ruhára, azokban esetleg kárt okozva. A kötős partedlinél igazíthat a hosszon, a tépőzárasnál és patentosnál fix a nyakbőség, ezt vegye figyelembe.

Vállat takaró előkék:

Az előkék abban is különböznek, hogy mennyire fedik a vállat, a tépőzáras, vagy patentos előkék általában jobban fedik. A fedett váll előnyös, hiszen a gyermek ide-oda nézeget evés közben, és hamar összekeni a vállát.

Hátul megköthető előkék és vállon rögzíthető partedlik:

A patentos vagy tépőzáras előkék többségét a vállrészen kell bekapcsolni, nem a tarkón. Ez hosszú hajnál előnyös, mivel nem húzza meg a gyermek haját.

Klasszikus ovális előkék vagy kendők:

Az előke formája divat, vagy tetszés kérdése. Igaz, hogy a kendő általában kisebb és főleg a nyáladzástól való nedvesség ellen véd, nem pedig táplálkozáskor.

Ujjas vagy ujjatlan előkék:

Amikor a gyermek már egymaga használja a kanalat, nagyon élvezi a pancsolást az étellel. Ekkor jó a pelerinszerű előke mellett dönteni, mely hosszú ujjú ingecske, gumírozott ujjakkal, amit általában a háton lehet begombolni. Akkor is használható, amikor a gyermeke vízfestéket, vagy ujjfestéket és más kreatív játékokat próbál ki.

Választék

Ahogy általában a gyermekholmikra érvényes nem létezik egyetlen, tökéletes előke. A választás az Öné. Azt tanácsoljuk, hogy az első időszakra, hat hónapos korig, vegyen hat kicsi textil előkét zseb nélkül (kötőset vagy patentosat), ha szükséges, akkor egészítse ki a készletet vízhatlan anyaggal bélelt előkékkel.  

Amikor vegyes étrendet vezet be, javasoljuk, hogy szerezzen be két darab zsebes puha PVC előkét, amelyek takarják a vállat is és tépőzárral vagy patenttel záródnak. Legyen mindig készleten eldobható előkéje is az útra. 

Kerülje a hímzett előkéket, mivel a hímzett kép kemény ahhoz, hogy letörölje vele a baba pofiját. Ha matricás előkét választ, ellenőrizze, hogy mosható-e magas hőfokon.

Érdekességek:

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.