logotip

A császármetszés hatása az édesanyára és a babára

A császármetszés egyre gyakoribb szülési mód, amely különböző módon hat az édesanyára és az újszülöttre. Az édesanya szülés után gyakran nehezebben épül fel és nehezebben indul be a tej. 

A császármetszést nem lehet mindig előre megtervezni. A császármetszés nagy csalódás lehet azok számára, akik terhessége mindvégig problémamentes volt, és természetes úton szerettek volna szülni. A szülészorvosok a császármetszést mindig határozott céllal végzik el, és csak akkor, ha ez az édesanya és gyermeke szempontjából orvosilag indokolt. A legfontosabb az, hogy a végén mindketten, az édesanya és az újszülött is egészséges legyen.  


A vaginális szülés és a császármetszés között az a legnagyobb különbség, hogy a császármetszéssel született újszülött nem kerül kapcsolatba édesanyja vaginájának mikroflórájával. A császármetszéssel született újszülöttek bél mikroflórája  megváltozik, immunrendszerük pedig éretlen, ezért gyakoriak a fertőzések, emésztési zavarok és az allergiák is.  

Ha az újszülöttet anyatejjel táplálják, akkor az anyatejjel hozzájut a hasznos baktériumokhoz és az optimális  fejlődéséhez és növekedéséhez feltétlenül szükséges összes tápanyaghoz.  Ha nem  tud szoptatni, akkor olyan hasznos baktériumokat (probiotikumokat) tartalmazó újszülött tápszerek állnak rendelkezésre, amelyek kedvezően hatnak az újszülött immunrendszerének fejlődésére. Ezek a tápszerek továbbá tartalmazzák a növekedéshez és a fejlődéshez szükséges összes egyéb tápanyagot is.