Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Kötődés az apához a cumisüvegből történő etetés során

Szoptatáskor a legszorosabb kötődés az anya és a gyermek között alakul ki. Számos előnye mellett, a szoptatás felbecsülhetetlen érzelmi élmény mindkettőjüknek, az anyának és a gyermeknek.

A csecsemőknél a táplálkozás ébren töltött idejük legnagyobb részét jelenti, ezért ez az időszak felbecsülhetetlen értékű az első hónapokban. Az apának nem adatott meg ez az élmény. Igaz, közelléte segít abban, hogy jobban bekapcsolódjon a gyermek etetésébe. A cumisüvegből való etetés egyik előnye, hogy az apa és gyermek között erősebb kötődés alakul ki.

Több lehetőség van arra, hogy az apa is aktív legyen a csecsemő táplálása során.

  • Néhány anyuka lefeji a tejét különböző okokból. Ilyenkor az anyatejet cumisüvegből kapja a baba.
  • Az apa akkor is aktívan bekapcsolódhat az etetésbe, amikor tápszerrel egészítik ki a szoptatást, pl. ha túl kevés az anyatej. Általában ilyenkor a szoptatást a cumisüvegből történő hozzátáplálás követi. Ez kiváló lehetőség arra, hogy az etetésbe bekapcsolódjon az apa is. Igaz, ez csak akkor lehetséges, amikor az apa nem dolgozik, és együtt van a család.
  • Akkor is, amikor az anyatej kezdetben elegendő, bizonyos idő után már kevésnek bizonyul, ilyenkor is lehetőséget kap az apa.
  • Vannak anyukák, akik nem szoptatnak. A csecsemő ilyenkor cumisüvegből kapja a táplálékot. Ilyenkor jól jön, ha az apa aktív szerepet tölt be és emlékezetes élmény, hiszen már az első naptól kezdve szoros kapcsolatot alakít ki a csecsemővel.

A leírtak nem azt jelentik, hogy jobb a cumisüvegből történő táplálás, de ez kiváló lehetőség az apának, hogy már a kezdettől fogva szoros kapcsolatot alakítson ki a babával és tehermentesítse az anyát.

Érdekességek:

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.