Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Ilyen is lehet egy újszülött

"Kis falánk"

Némely újszülött igazi "kis falánk" és akkor a legelégedettebb, ha állandóan szopik. Nincs abban semmi rossz, ha némelyik baba 12-szer vagy még többször szeretne szopni 24 óra alatt, az ilyen gyakori etetés még mindig normális és segíti felállítani és fenntartani a jó tejellátottságot. Az ilyen csecsemőknek, amennyiben az első három hónapban önmaguk nem állítják fel az étkezés ritmusát, az anyukáknak kell segíteniük. Javasoljuk, hogy próbálja meg az anyuka a harmadik hónap után fokozatosan beállítani a napi hat-hétszeri, egyenletesen beosztott etetést.

Ha a csecsemőt tejpótlóval tápláljuk, az éjszakai etetés során az anyukák külön alkalmazott tejjel segíthetnek magukon, ez ugyanis a csecsemőnek nagyobb jóllakottság érzését adja. Így nagyobb időeltolódást lehet elérni a két etetés között.

"Kis álomszuszék"

Kis álomszuszékHad hívjam fel a figyelmüket azokra az újszülöttekre, akik igazi kis álomszuszékok és több órát alszanak a hamar befejezett étkezések között. Az ilyen alomszuszék anyukája gondolkozzon el azon, netán nem kevés a teje és a csecsemő azért alszik ilyen sokat, mert így takarékoskodik az energiájával. Beszéljék ezt meg a családot látogató védőnővel, ő megméri a csecsemő súlyát és azonnal világossá válik, elegendő-e a tej vagy szükség van pótlásra.

Milyen a megfelelő súlygyarapodás és növekedés?

A csecsemők átlagos születési testsúlya 3,5 kg. Az első 5–7 napban teljesen általános, hogy valamit veszítenek testsúlyukból, hiszen a szoptatás meg csak alakulóban van. A várt testsúlycsökkenés viszont kevesebb, mint 10 %. A születés után pár nappal a testsúly csökkenésre még a szülészeti osztályon kerül sor, erre a nővérek mérlegeléssel gondosan odafigyelnek. A megfelelően kialakított szoptatás mellet a csecsemők 10-14 nap alatt visszanyerik születési testsúlyukat. Ezt követően a csecsemők a következő séma szerint gyarapodnak:

  • heti 200 g az első három hónapban (születés és a 3. hónap között)
  • heti 150 g a második három hónapban (a 3. és a 6. hónap között)
  • heti 100 g a harmadik három hónapban (a 6. és a 9. hónap között)
  • heti 50–75 g a negyedik három hónapban (a 9. és a 12. hónap között)

             

Az első évben a növekedés átlagosan 25 cm. A második életévükben a kicsik 12 cm-t nőnek és 2,5 kg-mal növekszik a testsúlyuk, majd minden következő évben 10 cm-t nőnek és átlagosan 2 kg testsúlynövekedés áll be. A pubertás kezdete előtti évben pedig csak 6 cm nőnek.

Szüksége van a csecsemőnek kiegészítő folyadékra?

A csecsemőknek 10 kg testsúlyig kilogrammonként 100 ml folyadékra van szükségük. Kizárólag csak szoptatott csecsemőnek az első hat hónapban semmi másra nincs szüksége (kivéve a D3 vitaminra), mert a szoptatás biztosítja a szükséges folyadékot is. A csecsemő számára az anyatej a táplálék és a folyadék forrása is. Ezért a csecsemőknek nem kell adni vizet vagy csecsemőteát, még a legnagyobb melegben sem, inkább szoptassa meg gyakrabban. Adaptált tejjel táplált csecsemőknek viszont a meleg napokon lehet adni forralt vizet.


Širca Čampa Andreja, okleveles élelmiszer-technológia mérnök
klinikai dietetikus

 

Szeretnénk figyelmébe ajánlani az ingyenesen letölthető Baby Growth Novalac mobil alkalmazást, melynek segítségével ellenőrizheti kisbabája/gyermeke fejlődését. Egyszerűen követheti gyermeke fejlődését az Egészségügyi Világszervezet ( WHO )  által közzétett nemzetközileg elfogadott értékek összehasonlításával.
Tudjon meg többet!

Érdekességek:

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.