Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Az első napok otthon az újszülöttel és a szoptatás

A család új tagja hazaérkezett. Megkezdődik a családtagok alkalmazkodási időszaka az újszülötthöz. Ilyenkor az élet 180°–os fordulatot vesz, az első napokban és hetekben minden az újszülött és az anyuka körül forog.

        Az első napok otthon az újszülöttel és a szoptatás

A fiatal anyukákban számtalan kérdés merül fel, most a néhány leggyakrabban feltett kérdésre, és az újszülött életének első hónapjaiban történő táplálásával kapcsolatos kérdésre válaszolok.

Milyen gyakran és meddig tartson a szoptatás?

Az eredményes szopatáshoz nagyon fontos, hogy azt mindjárt a szülés után elkezdjük. Az anyjával történő első testi érintkezés során az újszülött elkezdi szívni a mellet, és megtalálja a mellbimbót, ahova az első szoptatáshoz szívta magát. Az első szoptatás addig tartson, amíg az újszülött magától kiköpi a mellbimbót és abbahagyja a szopást.

Az első három - négy napban az anyatejet kolostrumnak vagy újszülött-tejnek nevezzük, amely egy sűrű, imunoglobulinokban, egyéb fehérjéken, zsírokban, zsírban oldódó vitaminokban és ásványokban gazdag sárgás folyadék. Vannak, akik a kolostrumot »első süteménynek« nevezik. Az első napokban az újszülöttet a lehető leggyakrabban szoptassuk. Fontos, hogy az újszülött az első mellből szopjon, amíg spontán el nem engedi a mellbimbót, csak utána tegye át a másik mellre.

Eddig egyszerű a dolog, az újszülöttek és az anyukák még a szülészeti osztály oltalmában vannak, a nővér minden nehézség esetén segítséget nyújthat. A harmadik napon, amikor általában elhagyják a szülészeti osztályt, megkezdődik az ismerkedés az otthoni környezetben. Anyukák – először is: csak félelem nélkül. Minden anyuka a legjobbat teszi csecsemője számára, amit az adott pillanatban tud, és amire képes.

A szülés utáni harmadik és ötödik napon a mellekben elkezdődik az átmeneti anyatej termelődése, két-három hét után pedig az érett anyatej termelődik. Az első hónapban az újszülöttet minden esetben, amikor azt szeretné, a mellekre tesszük, ugyanakkor pedig hosszabbítjuk is a szoptatás időtartamát. Az újszülött az első öt percben szopik legerősebben és ez idő alatt issza meg a tej zömét, ezért a szoptatás 10-20 percig tartson. A mellet teljesen szopja ki az újszülött, ha ez nem történik meg, utólag az anyukának kell a mellet teljesen kiürítenie.

Mi a teendő, ha nem lehet szoptatni?

újszülöttNéha annak ellenére, hogy az anyuka szeretne szoptatni, az nem lehetséges, mert egyszerűen nincs elég teje vagy egészségügyi okok miatt eltanácsolták a szoptatástól. Ilyen esetben nagyon fontos hogy az anyuka, aki nem tudja szoptatni csecsemőjét, emiatt ne érezzen bűntudatot, hiszen annak nincs alapja és egyben árthat kettőjük viszonyának is.

Amikor lehetetlen a szoptatás, a csecsemők számára megfelelő kezdő tejet adunk, hat hónapos kora után pedig megfelelő táplálóbb tejet. A megfelelő kezdő tejek elegendően pótolják az anyatejet, hiszen a csecsemő egészséges fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges tápláló összetevőik és energiatartalmuk megközelítően hasonlítanak az anyatejhez.

Hányszori étkezésre van szüksége egy csecsemőnek?

Erre nincs univerzális válasz. Az elegendő tejbevitel mutatója kizárólagos szoptatás vagy tejformulával történő táplálás esetén a várható nedves pelenkák száma (6 vagy több db 24 órában). Általában néhány hét alatt a csecsemő saját maga alakítja ki étkezési ritmusát, ami hat- hét étkezés 24 óra alatt.

Figyelmeztetnem kell viszont az anyukákat, hogy az újszülött egy sor jellel jelzi hajlandóságát az evéshez (pl. fokozott ébrenlét és aktivitás, gyors szemmozgások, száj mozgása, mell keresése, kezecskéit a szájába veszi, cuppogás, nyöszörgés, nyugtalanság, sóhajtozás és sírás), ezeket fel kell ismerni és reagálni kell rájuk. Érdemes megjegyezni, hogy a sírás nem az éhség első, hanem késői jele.

 

Širca Čampa Andreja, okleveles élelmiszer-technológia mérnök
klinikai dietetikus

Érdekességek:

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.