Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

A leggyakoribb kérdések

A tápszer elkészítése

Összes megjelenítése / Összes elrejtése

fold faq

A tápszer elkészítéséhez használhatok-e csapvizet vagy palackozott vizet vásároljak?

Nyugodtan használjon csapvizet, de felhasználás előtt forralja fel. Mielőtt a vizet a cumisüvegbe tölti, hűtse le az előírt hőmérsékletre. Használhat palackozott vizet is. Az elkészítés folyamata ugyanaz.

fold faq

Elkészíthetem előre a tápszert?

A csecsemőtápszerek nem sterilizált termékek. Ezért hogy elkerülje mikroorganizmusok kifejlődését, nem javasoljuk, hogy előre elkészítse a tápszert.

Ha rendkívüli esetben nem tudja a tápszert közvetlenül étkezés előtt elkészíteni, elkészítheti néhány órával előtte (legfeljebb 12 órával) de a tápszert tartalmazó cumisüveget hűtőben tárolja.

Legyen óvatos, a megmaradt tápszert ne tárolja, mivel a baktériumok gyorsan elszaporodnak benne. A legfontosabb, hogy gyermeke romlatlan, friss ételt kapjon. Ezért ne habozzon és öntse ki a megmaradt tápszert.

fold faq

Fel kell melegíteni a tápszert a cumisüvegben, mielőtt a baba megissza?

Javasoljuk, hogy kb. 37 °C-ra (az anyatej és az emberi test hőmérséklete) melegített  illetve szobahőmérsékletű tápszert adjon a babának.

Ha a tápszert melegíti (főként ha mikrosütőben), vigyázzon, hogy ne melegedjen túl, hiszen megégetheti a baba száját. Mikrosütőben történő melegítéskor a cumisüveg tartalma nem egyenletesen melegszik fel, ezért legyen még óvatosabb.

Mielőtt a cumisüvegből kínálja a babát, mindenképpen rázza fel a tartalmát. Általában a cumisüveg külseje hideg marad tartalma pedig nagyon forró is lehet, ezért fokozottan fennáll a veszélye, hogy megégeti vele a babát. Ha melegíteni kell a tápszert, jobb ha nem mikrohullámú sütőben melegíti fel. Etetés előtt csuklóján mindig ellenőrizze a tápszer hőmérsékletét.

fold faq

Etetéskor nem fogyott el az összes tápszer a cumisüvegből, de nemsokára megint szükség lesz rá. Eltehetem-e a maradék tápszert későbbre?

Semmiképpen sem! A baktériumok nagyon hamar elszaporodnak a tápszerben a cumisüvegben, ezért ne habozzon és öntse ki a megmaradt tápszert. A legfontosabb gyermeke egészsége.

Szoptatás és elválasztás

Összes megjelenítése / Összes elrejtése

fold faq

Szoptatom a gyerekem, de hasmenése van. Hagyjam abba a szoptatást?

Hasmenés esetén szoptatott csecsemőknél ne hagyja abba a szoptatást. A hasmenésnél az a legfontosabb, hogy megelőzze a baba kiszáradását perorális rehidratáló oldat adásával. Az oldat adása mellett folytassa a szoptatást.

fold faq

Szoptatom a kisbabámat, de szeretném bevezetni a tápszert. Milyen korban és hogyan lehetséges a váltás?

Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka. Nemzetközi irányelvek szerint a csecsemő szoptatása legalább hat hónapos korig javasolt.  Az anyatejről a tápszerre való áttérés fokozatosságot igényel.

Azonban, ha egyszer áttér a tápszerre, nehezebb lesz a visszatérés a szoptatásra, hiszen a csecsemő könnyebben iszik a cumisüvegből. A szoptatás fokozatos elhagyása miatt csökkeni fog az anyatej-kiválasztás is.

Az áttérés fokozatosan, 10 – 15 nap alatt javasolt, úgy hogy 2-3 naponta eggyel növeli a tápszeres etetések számát, amelyek a szoptatást váltják ki. A váltást a déli etetésnél kezdje.

fold faq

Úgy tudom, nem lehet egyszerre szoptatni és tápszerrel etetni a babát. Mi ennek az oka?

A szoptatás és a tápszerrel való táplálás együttes alkalmazása lehetővé teszi, hogy gyermeke megkapjon minden ideális tápanyagot az anyatejből, akkor is, ha annak mennyisége nem elegendő, hogy csak azzal táplálja a babát.

A két módszer együttes alkalmazása esetén a legnagyobb gondot az okozza, hogy esetleg a baba nehezen alkalmazkodik, és valamelyik etetési módot visszautasítja. Amikor cumisüvegből kezdi táplálni a csecsemőt, nehezebb lesz visszatérni a szoptatásra, mivel a baba könnyebben iszik a cumisüvegből.

A szoptatás és a tápszeres táplálás együttes alkalmazása lelassíthatja az emésztést és a csecsemőnél egy időre átmeneti jellegű székrekedés is okozhat.

fold faq

Szeretném továbbra is szoptatni a kisbabám, de attól tartok, hogy túl megerőltető lesz.

A szoptatás és az anyatej-termelés sok energiát igényel. A szoptató anya szervezetének több vitaminra, ásványi anyagra és fehérjére van szüksége. Ha az elfogyasztott táplálék nem fedezi  ezeket a szükségleteket, ki fog merülni, mivel táplálékával nem kap elegendő tápanyagot az anyatej-termeléshez, a szervezet pedig saját tartalékait emészti fel a tejtermelésre. Így szoptatáskor fáradt lesz. Azonban ha tud és szeretne szoptatni, ne habozzon, hiszen így kapja meg gyermeke a legjobb táplálékot.

fold faq

Mit tehetek azért, hogy a tejem a lehető legjobb minőségű és ízű legyen?

Az anyatej a legideálisabb táplálék, amit kisbabájának kínálhat. A tej minősége néhány alapvető szabály betartásával javítható: ügyeljen a tisztaságra, biztosítsa a nyugodt környezetet, ne dohányozzon és ne fogyasszon alkoholt.

Minden, amit megiszik, vagy megeszik befolyásolja teje minőségét, ezért ügyeljen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra. Néhány markáns ízű élelmiszer befolyásolhatja anyateje ízét: pl. fokhagyma, hagyma, fűszerek, salotta hagyma, káposzta, póréhagyma, zeller, endívia, spárga. A gyermek arca nagyon kifejező, figyeljen rá, ha szeretné kiismerni ízlését.

Ne felejtse el tájékoztatni orvosát, arról, hogy szoptat, illetve szoptatni szeretne. Ha gyógyszert kell szednie, konzultáljon orvosával a szedésről és szoptatásról.

fold faq

Honnan tudjam, hogy elég tápláló–e a tejem, hiszen nagyon halvány?

Nincsen ok aggodalomra. Az anyatej áttetszőbb, mint a tehéntej. Sőt a szoptatás időszaka alatt az összetétele is változik és alkalmazkodik a gyerek szükségleteihez. Mivel változik az anyatej összetétele, változik a kinézete is. Az anyatej a legideálisabb táplálék gyermeke számára minden életkorban.

fold faq

A kisbabám 5 hónapos lesz. Amíg csak lehetséges, szeretném szoptatni, de arra lennék kíváncsi, adhatok-e neki szilárd ételt is?

A folyékony-pépes, szilárd táplálék bevezetése a csecsemő étrendjébe, azzal kezdődik, hogy fokozatosan helyettesít egy-egy tejes étkezést (szoptatást vagy tápszert). A szoptatást ne hagyja abba, csak először egy szoptatást helyettesítsen szilárd táplálékkal. Az első ételek lehetnek zöldségek, majd folytassa gyümölccsel, ezután pedig hússal.

Különböző csecsemőtápszerek

Összes megjelenítése / Összes elrejtése

fold faq

Nem tudok szoptatni. Melyik tápszer a legmegfelelőbb a kisbabámnak?

A csecsemőtápszerek minőségéről és összetételéről szigorú jogszabályok rendelkeznek. A Novalac anyatej-kiegészítő tápszerek minősége megfelel a szigorú követelményeket előíró francia Agri-Confiance szabványnak, amely előírja a csorda, a tehenek takarmánya, a víz felügyeletét, az állatorvosi felügyeletet, a fejés folyamatának felügyeletét, az istállók és a tejminőség felügyeletét (mikroorganizmus tartalom).  Az előállított Novalac tápszerek minden tétele több mint 700 különböző ellenőrző vizsgálaton megy keresztül (fizikális, kémiai, mikrobiológiai...).

A Novalac az univerzális és speciális csecsemőtápszerek széles skálájával a csecsemők számára a legmegfelelőbb megoldást nyújtja funkcionális emésztési panaszaikra (kólika, székrekedés, bukás ...), valamint a tehéntej-fehérje allergiára is.

A piacon számos csecsemőtápszer található, amelyeket eltérő áron lehet megvásárolni üzletekben vagy gyógyszertárakban. Ezek a termékek nem egyformák összetételüket és minőségüket tekintve. Nehéz választani a tápszerek közül.

Minden apróságnak más az egyénisége és eltérő módon reagál a tápszerekre. Kérdéseivel forduljon bizalommal gyermekorvosához, a gyógyszerészhez vagy más szakemberhez, aki tanácsot adhat gyermeke panaszát illetően.

fold faq

Tudom, hogy az anyatej a babának a legjobb, de egészségügyi okok miatt nem szoptathatok. Létezik-e olyan tápszer, amely hasonlít az anyatejhez?

Minden csecsemőtápszert az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) ajánlásával összhangban állítanak elő. A tápszerek összetétele olyan, hogy minél jobban hasonlítson az anyatejhez, amely a csecsemők legideálisabb tápláléka.

fold faq

Nem szoptatok. Mikor álljunk át az első korszak tápszeréről a második korszak tápszerére?

A tápszerek a gyermek életkorának megfelelően a következőképp vannak jelölve:

Gyermeke korának megfelelően válassza ki a megfelelő tápszert.

fold faq

Hány adag tápszert igyon a gyermekem és milyen mennyiségben?

Az első hónapban a babának napi 6 adag, második hónapban öt, harmadik hónapban pedig négy adag tápszert kell kapnia. Az etetést mindig a gyermek étvágyához és ritmusához igazítsa. A részletekről a Novalac tápszeres dobozokon található használati utasításból tájékozódhat. Az etetés idejét és a  mennyiséget igazítsa gyermeke igényeihez.

fold faq

Hogyan győződhetek meg arról, hogy a kisbabám eleget evett? Mennyit kellene ennie?

A születéstől a 4. vagy 6. hónapos korig  a csecsemő kizárólag tejet fogyaszt, anyatej, vagy tápszer formájában. Öt hónapos kortól a tejnek még mindig főszerepet kell játszania a baba táplálkozásában. 5. – 12.  hónapos korig javasolt legalább fél liter anyatej-kiegészítő tápszert adni a csecsemőnek.

fold faq

Mikor vezethetem be a tehéntejet a baba étrendjébe? Miért nem kaphat a csecsemő tehéntejet?

A gyermeket egy éves koráig nem megfelelő tehéntejjel táplálni. A tehéntej nagyon allergizáló, ezen kívül a csecsemő számára nem megfelelő  mennyiségben tartalmaz fehérjét, esszenciális zsírsavakat, vitaminokat és ásványi savakat. Az egyéves kor betöltése után is léteznek megfelelő tápszerek (pl. a Novalac 3), amelyek felülmúlják a tehéntejet a gyermek szükségleteit tekintve.

Tápanyagok a csecsemő étrendjében

Összes megjelenítése / Összes elrejtése

fold faq

Vitaminok

A vitaminok kis molekulák, amelyekre a szervezet működéséhez szükség van. 13 különböző vitamin létezik, mindegyiknek megvan a maga feladata. A vitaminok elsősorban az idegrendszer, a látás fejlődését befolyásolják, a szervezet számos reakciójára hatnak, és az ásványi anyagok beépülésére a csontszövetbe. 

A Novalac tápszerek tartalmazzák a gyermek növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges mind a 13 vitamint.

fold faq

Adnom kell-e a kisbabámnak a D-vitamint?

A D-vitaminnak köszönhetően a kalcium be tud épülni a csontszövetbe, így segíti erősödését és fejlődését. Ha meg akarja előzni az angolkórt (rachitis) ez a vitamin nélkülözhetetlen, hiszen közrejátszik a csecsemő növekedésében. A D-vitamin adagolást illetően konzultáljon gyermekorvosával.

A D-vitamint a szervezet a napfény hatására állítja elő. Élelmiszerrel is pótolhatja. Újszülötteknek az orvos írja fel születésüktől kezdve. Sose keverje tejbe/tápszerbe a D-vitamint, mivel nem oldódik fel benne. Gyermekének kanállal adja be.

fold faq

Az orvos azt tanácsolta, adjak fluoridot gyermekemnek. Miért van erre szükség és mennyi idős korig kell kapnia?

A fluorid segíti megelőzni a fog szuvasodását, így bizonyos korig javasolt adni a gyermekeknek. A kiegészítésként adott fluorid mennyiségét nehéz meghatározni, ez főleg a háztartásban használt víz fluorid tartalmától függ.

Mint általában, nem jó túlzásba vinni: a túladagolástól „fluorózis” alakulhat ki, amely először a fogzománc foltosodásában jelentkezik. Konzultáljon gyermekorvosával és a gyermekfogásszal, mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt ad gyermekének.

fold faq

A D-vitamin cseppeket és / vagy a fluoridot keverhetem-e a cumisüveg tartalmába?

Ez több szempontból sem tanácsos. Mivel tejjel együtt fogyasztva a fluorid felszívódása romlik, kevésbé lenne hatékony.

Mivel a D-vitamin cseppek olajos jellegűek, nem keverednek el jól a tejjel: a vitamin a cumisüvegre tapad, így nem jut be a baba szervezetébe.

fold faq

Milyen élelmiszerben található vas?

A vas több forrásból hasznosítható: állati vagy növényi eredetű élelmiszerekből. Az állati eredetű élelmiszerekből származó vas jól felszívódik a szervezetben (a vas 20-25%-a abszorbálódik), ilyen a máj, a hús, a belsőségek, a tojás ...

A növényi eredetű vas kevésbé szívódik fel a szervezetben (csak 5%). Kakaóban, lencsében, gabonákban, aszalt gyümölcsökben és spenótban található meg. A jobb abszorpció érdekében C-vitamint fogyasztása is javasolt, hiszen a C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

A Novalac tápszerek optimális mennyiségben tartalmaznak szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat a gyermek növekedéséhez és fejlődéséhez, ezért alkalmasak gyermeke folyamatos táplálására.

fold faq

Mik azok az esszenciális zsírsavak?

Olyan zsírok, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni a szervezetbe. A két fő esszenciális zsírsav az alfa-linolénsav és a linolsav. Mindkettő szükséges az agy- és idegrendszer és a látószervek fejlődéséhez.

A linolsav és az alfa-linolénsav működése összefügg. Hogy biztosítsa a megfelelő fejlődést megfelelő arányban, felnőtteknél 5 : 15 (linolénsav : alfa-linolénsav), csecsemőknél 9 : 11 arányban fogyassza. A Novalac tápszerekben ez az arány közel 10, hogy biztosítsa gyermeke megfelelő gyarapodását.

fold faq

Mi a maltodextrin, a glükóz, a szirup, a keményítő és a laktóz, amelyek a tápszer összetevői közt vannak feltüntetve?

Mindezek az elemek a szénhidrátok (= cukrok) családjába tartoznak. A laktóz természetes tejcukor, megtalálható az anyatejben és a tehéntejben is. A csecsemőknek szánt készítmények tartalmaznak más cukrokat is, pl. glükózt, maltodextrint és keményítőt, stb., sajátos dietetikai és fizikális jellegük miatt. A maltodextrin és a keményítő poliszaharid, befolyásolják a csecsemő hosszan tartó jóllakottság érzetét, mivel hosszabb ideig emésztődnek.  A laktóz az ásványi anyagok felszívódását (kalcium, D-vitamin) segíti elő és potenciális prebiotikum is (az immunrendszünkre jótékony hatású bifidobaktériumok tápláléka).

fold faq

Mi a lecitin?

A lecitin a sejtekben található természetes zsír (foszfolipid), a kolin forrása. Nélkülözhetetlen a sejtek működéséhez és az agy fejlődéséhez.

fold faq

Mi a taurin és a karnitin?

A taurin és a karnitin aminosavak (fehérje komponensek), amelyeket a felnőtt ember szervezete tud előállítani. A csecsemők szervezete nem képes előállításukra, ezért bevitelüket a táplálékkal kell biztosítani. Mindkét aminosavnak kulcsszerepe van a zsír anyagcseréjében.

A taurin, például a zsírok felszívódásánál működik közre, a karnitin pedig megkönnyíti a hosszú szénláncú zsírsavak szállítását a sejteken belül.

fold faq

Mi a kazein?

A tejben kétféle fehérje található: a nem oldódó kazein és az oldódó béta-laktoglobulin (savófehérje). Az anyatejben a kazein 40%-ban a savófehérje 60 %-ban van jelen.  Míg a tehéntejben ez az arány  80 : 20. A csecsemőtápszerekben ez az arány megegyezik az anyatejben lévő aránnyal.

A biztonságos táplálás és a csecsemőtápszerek használata

Összes megjelenítése / Összes elrejtése

fold faq

Milyen rizikót jelent a csecsemőtápszerek használata, a kergemarhakór szempontjából?

1. A csecsemőtápszereket előállító tejgyárakat az UP Medi-Europa SA (a Novalac gyártója) a legújabb szabványok alapján választja.

A jó gyártók az élelmiszert szinte a tejgyárban állítják elő, hiszen gyártósoruk általában 30 m-nél sincs távolabb a tejüzemtől, a legújabb szabványokkal összhangban. Csak friss tej felhasználásával biztosíthatják a megfelelő feldolgozási a folyamatot a feddhetetlen és kiváló minőségű tápszerek előállítására, amely során a tejszennyeződés kockázata a legalacsonyabb.

Az UP Medi-Europa SA a Novalac csecsemőtápszerek gyártására csak a legjobb, állandó szakmai felügyelet alatt álló tejüzemeket választja ki.

A legjobb tápszerek az alábbi minőségi követelményeket is felülmúlják:

  • minőségi tehéntej (az ellenőrzés tartalmazza a tehéntartás és takarmány felügyeletét, a csecsemőtápszer alapanyagaként szolgáló tej összetételének felügyeletét), 
  • valamennyi óvintézkedés annak érdekében történik, hogy a tej ne szennyeződjön peszticidekkel, nitrátokkal, dioxinnal; a tehenek takarmánya nem tartalmazhat állati eredetű lisztet,
  • a csecsemőtápszer alapanyagai nem tartalmazhatnak genetikailag módosított összetevőket.

Példaként hozzuk fel a nagyon szigorú francia Agri-Confiance szabványt, amely tartalmazza a csordák, a tehén takarmánya, a víz felügyeletét, az állatorvosi felügyeletet, a fejés folyamatának felügyeletét és a tej minőségének felügyeletét (mikroorganizmus-tartalom).

2.    A mai napig nem találtak rá bizonyítékot, hogy a kergemarhakór tejen keresztül fertőzhet.

fold faq

Tartalmaznak-e a Novalac tápszerek genetikailag módosított összetevőket?

A Novalac tápszerek nem tartalmaznak genetikailag módosított összetevőket.

A baba étkezési szokásai

Összes megjelenítése / Összes elrejtése

fold faq

A kisbabám mindig éhes. Növelhetem-e a tápszer mennyiségét?

Ha a gyermeke gyakran éhes, javasoljuk a Novalac NF anyatej-kiegészítő tápszer alkalmazását (a hosszan tartó jóllakottságért csecsemőknek), amely lassan emészthető szénhidrátokat tartalmaz (szénhidrátokat és zsírsavakat), így a babának, a kalóriabevitel növelése nélkül biztosítja a hosszan tartó jóllakottság érzését.

Kérdéseivel forduljon gyermekorvoshoz, gyógyszerészhez vagy dietetikushoz.

fold faq

A gyermekem többet eszik, mint a termék címkéjén feltüntetett javasolt mennyiség. Mit tegyek?

Számos oka lehet a baba megnőtt étvágyának. Túlságosan hízik-e a baba? Ha nem, és a kicsi testsúlya normális, akkor szervezetének csak több energiára van szükség. Legyen minél aktívabb, hogy sok energiát mozgósítson.

Ha a baba testsúlya túl nagy, akkor lehetséges, hogy a túlzott evés rossz szokássá vált, melytől nem tud szabadulni. Ebben az esetben nő az elhízás és a vele járó problémák veszélye. A Novalac termékcsalád tagja a Novalac NF (teltségérzetet fokozó tápszer), amely lassan emészthető szénhidrátokat tartalmaz (szénhidrátokat és zsírsavakat), így a babának, a kalóriabevitel növelése nélkül biztosítja a hosszan tartó jóllakottság érzését. Bármi is legyen a magyarázat, konzultáljon gyermekorvosával, akinek segítségével megtalálják a legjobb megoldást a gyermeke számára.

fold faq

A gyermekem jóval kevesebbet eszik, mint a termék címkéjén javasolt mennyiség. Erőltetnem kellene? Eleget eszik-e?

A Novalac tápszerek dobozán átlagos javasolt tápszer fogyasztási értékek vannak feltüntetve. Sokkal fontosabb, hogy figyelemmel kísérje a baba fejlődési görbéjét. Ha a baba keveset eszik, de gyarapodik, akkor nincs ok aggodalomra, csak rossz evő és nincs szüksége több táplálékra a növekedéshez. Ha a baba étrendje vegyes, ügyeljen a kiegyensúlyozott táplálkozásra, figyelembe véve a kicsi ízlését.

Ne feledje, hogy egy éves koráig a csecsemőnek napi egy liter tejet kell fogyasztania. Ha nem szereti a tejet, akkor más tejtermékkel kínálja (joghurt, sajt, vaj, tejföl – életkorát és a fokozatos elválasztás fázisait figyelembe véve). Tájékoztassa orvosát is.

Ha baba nem akar enni és visszautasítja a tápszert, ne aggódjon ez a gyermek pszichikai fejlődésének természetes állomása.

A visszautasításnak több oka is lehet:

  • A gyermek nyugtalan: győződjön meg arról, hogy nyugodt a gyermek környezete – különösen az étkezés idején. A baba megérzi az Ön zaklatottságát, ezért akkor se aggodalmaskodjon, ha a gyermek továbbra sem hajlandó enni.
  • A gyermek így juttatja kifejezésre ízlését. Ha a babának nem ízlik az étel, ne erőltesse. Állítson össze változatos étrendet a számára, hogy ne unja meg ugyanazokat az ételeket.
  • A gyermek fáradt. Próbáljon meg változtatni az etetések időpontján. Az etetés ne tartson tovább 20 percnél.

Amennyiben kételye merül fel, vigye a gyermeket orvoshoz, aki ellenőrzi a testsúlygörbe alakulását. Az étvágytalanság kezdődő betegség jele is lehet.

A tejalapú anyatej-kiegészítő Novalac csecsemőtápszerek használata

Összes megjelenítése / Összes elrejtése

fold faq

A gyermekem pocakja puffad, bélgázok gyötrik. A gyógyszertárban a Novalac AC-t javasolták, ez a speciális tápszerük hasfájásos csecsemőknek?

Igen. A Novalac AC speciális anyatej-kiegészítő tápszer, csecsemőkori hasfájással (kólikával) küszködő csecsemőknek való, mivel csökkentett laktóztartalma miatt csökkenti a bélgázokat, szeleket, szélgörcsöket.

fold faq

Szoptatok, és a babánál székrekedést tapasztalok (korábban napi 5-6 alkalommal volt széklete). Ez normális?

Az anyatej legnagyobb előnye, hogy mindig a baba igényeihez és fejlődésben levő emésztőrendszeréhez alkalmazkodik. 2-3 hónapos korban az anyatejjel táplált babák esetében teljesen normális a 2-3 naponta előforduló széklet. Ha a széklet állaga normális, nincsen ok aggodalomra, ellenkező esetben konzultáljon gyermekorvosával.

fold faq

Három napja használjuk a Novalac IT-t, azóta a kicsi széklete folyékony. Mit tegyek?

A Novalac IT speciális tápszer székrekedéssel küszködő csecsemőknek. Ha a babának csak rövid ideig volt székrekedése, akkor előfordulhat, hogy a Novalac IT tápszer hatására hígabb állagú lesz a széklete. Ebben az esetben javasoljuk, hogy a Novalac IT tápszerről térjen át az univerzális Novalac 1 vagy Novalac 2-es tápszerre.

fold faq

Mióta Novalac IT tápszerrel etetem a kisbabám, többet eszik, mint azelőtt. Ez normális?

Semmi baj nincsen, a változást a termékösszetétel magyarázza. A Novalac IT laktózban, vagyis tejcukorban gazdag, melynek ízét a kicsik különösen kedvelik – ezért esznek belőle többet. Ugyanakkor a Novalac IT nem tartalmaz szaharózt (háztartási cukrot).

fold faq

A kisbabám nagyon sokat sír, és úgy tűnik, fáj valamije. Sehogyan sem tudom megnyugtatni. Mit tegyek?

Ha a klinikai motoros neurológiai teszt nem mutatott rendellenességet, és a baba súlygörbéje a megfelelően alakul, akkor elképzelhető, hogy a kicsi csecsemőkori hasfájástól szenved, mely a túlzott laktózbevitellel állhat összefüggésben.

A csecsemőkori hasfájástól (kólikától) szenvedő csecsemőknek segít a Novalac AC speciális tápszer: laktóztartalma igazodik a csecsemők emésztési kapacitásához, kiküszöböli a panaszokat kiváltó erjedési folyamatot. Konzultáljon gyermekorvosával.

fold faq

Az orvosunk a Novalac anyatej-kiegészítő tápszer használatát javasolta. Hol kapható?

Magyarországon a Novalac tápszerek kizárólag gyógyszertárakban kaphatók.

fold faq

Mit jelent az "anyatej-kiegészítő tápszer" kifejezés?

A Novalac anyatej-kiegészítő tápszer kifejezés azt jelenti, hogy a tápszer a gyermek 6 hónapos korától 12 hónapos koráig használható.

Egyéb panaszok

Összes megjelenítése / Összes elrejtése

fold faq

Mi az ekcéma?

Az ekcéma veszélytelen bőrbetegség, mely sokáig elhúzódhat, s idővel rosszabbodhat. Az ekcémát okozhatja a tehéntejben található fehérje. Az ekcémát általában "atópiás dermatitiszként" az allergiák közé sorolják. Kezelése kortikoid krémekkel külsőleg történik. Konzultáljon orvosával.

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.