Ez a fogalom a szervezet túlzott immunreakcióját jelöli (túlérzékenység) bizonyos anyagra – az allergénre – amely amúgy nem jelent veszélyt a szervezet számára. Allergiás reakciók, tünetek formájában jelentkeznek, amelyek közvetlenül a táplálást követően, ill. az allergénnel való érintkezés után jelentkeznek, vagy csak néhány óra elteltével.
Az ételallergia általában nem egész életre szól. A gyermekeknél általában két-három éves korban megszűnik. A hal- és a földimogyoró allergia általában tartósabbnak bizonyul, mint a tej és a tojásallergia.
A tehéntej-fehérje allergia az élet első hónapjaiban alakul ki. Az allergiás tünetek a szervezet összes rendszerében jelentkezhetnek (emésztőrendszer, bőr, légút).
Egyéves korig elsősorban a következő tünetek jelentkeznek:
A tehéntej-fehérje allergia kezelési módja a tejfehérjék teljes mértékű elhagyása a csecsemő étrendjéből.
Mindannyian lehetünk allergiásak, eltérő dolgokra. Néhány embernek azonban nagyobb az esélye, hogy allergiás legyen. Fontos szerepet játszik az örökletesség, ha az allergia már megjelent a családban (szülők, testvérek) nagyobb az esélye, hogy a gyermek is allergiás lesz.
A legtöbb étel kiválthat allergiás reakciót.
A leggyakoribb táplálék allergének :
A tehéntej és a szójafehérje a leggyakoribb kiváltója a kisdedkori allergiának, 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknél, ahol a szülők is allergiásak.
A bélfertőzések a nyári szabadság és utazások idején gyakoribbak. A c ...
Novalac NF, a csecsemők hosszan tartó jóllakottságáért
A Novalac IT tápszer megfelelő megoldás a székrekedéssel küszködő cse ...