Novalac
regisztrálni szeretnékelfelejtette jelszavát?
főoldal  |Novalac @ Facebook  
domov

Bukás

Mi a bukás?

A bukás (büfögés) vagy regurgitáció gyakori tünet a csecsemők első életévében, amely során az anyatej, ill. a táplálék passzív módon visszajut a gyomorból a nyelőcsőbe. Általában azonnal, vagy nem sokkal az etetés után jelentkezik (büfiztetésnél), ritkábban alvás közben.

A gyomorból „akadálytalanul” visszajut a táplálék a nyelőcsőbe. Ne keverje össze a bukást és a hányást. A hányás során sugárban jön vissza a gyomortartalom.

Veszélyes-e, illetve fájdalommal jár-e a bukás?

A bukás a csecsemőkor általános jelensége és  magától megszűnik a baba egyéves korában. A gyomortartalom savas, ami irritálhatja a nyelőcsövet és így fájdalmat okozhat. A bukás olyan emésztési gond, amely a gyermeket és a szülőket is nyugtalanítja, bár sokszor nincs súlyos következménye. A bukás csökkentésére léteznek speciális, sűrítő tápszerek (Novalac AR).

Mi okozza a bukást?

A bukást a nem elegendően fejlett záróizom okozza a nyelőcső alsó részén. Ez a gyomor és a nyelőcső közt található zárógyűrű, amelynek az a feladata, hogy megakadályozza a gyomortartalom helytelen irányba való haladását (a száj felé a belek helyett).

Mi a teendő, amikor bukik a baba?

Az egyszerű bukásnál elegendő a speciális táplálék. Az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) szakemberei a bukásban szenvedő csecsemőknek sűrített ételt javasolnak. Nem árt azonban az óvatosság! Az étel nem lehet túl sűrű, mivel lelassíthatja az emésztést és ezzel a bukásveszély tovább nő.  A helyes teendőkről konzultáljon gyermekorvosával.

Jótanácsok bukás esetén:

  • A pelenka és a ruházat ne legyen túl szoros a baba hasán.
  • A babát nyugodt és oldott légkörben etesse.
  • A csecsemő közvetlen közelében ne dohányozzanak.
  • Ne erőltesse a csecsemőt, hogy teljesen kiigya a cumisüveget.
  • Etetés után a baba felsőtestét emelje magasabbra az ágy fejrészének 45°-os megemelésével és helyezze a kicsit oldalfekvésben, baloldalára.

Ha a csecsemő táplálkozásába már más ételt is bevezetett, narancslével inkább ne itassa, mert túl savas (és így fokozza a visszafolyt étel savasságát).

Érdekességek:

Novalac Klub
Gyakori kérdések
A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi
szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.